V pátek byly volební místnosti otevřené tradičně do 22 hodin, v sobotu bude možné vhodit lístek do volební urny od 8 do 14 hodin.

Podle očekávání, hlásili během pátečního večera oslovené volební komise většinou slabou volební účast.

V Hlušovicích, kde byla v prvním kole minulý týden jedna z nejvyšších volebních účastí do Senátu, celkem 49,36 procent, odvolilo v devět večer celkem šestnáct procent lidí.

„Chodím k volbám poměrně pravidelně, i když letošní první kolo senátních jsem vynechal. Dnes jsem to přišel napravit," řekl Tomáš Lenoch z Hlušovic, bezprostředně poté, co odvolil.

V jedné z místností v Olomouci, konkrétně na základní škole v Mozartově ulici, přišlo před 21. hodinou zhruba patnáct procent voličů.

„Lidé se nám trousí. Nejvíc jich přišlo mezi druhou a třetí hodinou. Další početnější skupina mezi půl pátou a půl šestou," zhodnotila zapisovatelka Jaroslava Kotelenská.

Komise v prostorách francouzské sekce Slovanského gymnázia v olomoucké Pasteurově ulici zaznamenala hodinu před uzavřením místnosti zájem pouze u 7,6 procent lidí.

„Celkově máme 1576 registrovaných voličů. Zatím jich přišlo 120," vyčíslila místní zapisovatelka Hana Wozniacká.

Ve Velkém Týnci po šesté večer odškrtali ze seznamu 1 733 voličů přes osm procent z nich.

„Minulý týden jsme tu měli nával. Teď je to podstatně klidnější. Lidé chodí různě, skupinky zaznamenáváme i o půl desáté večer a někteří to nechávají na poslední chvíli a přijdou v sobotu po půl druhé," shrnula týnecká zapisovatelka Karolína Šrahůlková.

Kandidáti na senátora volí ve druhém kole: Milan Brázdil (vlevo) na ZŠ Stupkova v Olomouci, Lumír Kantor (vpravo) na ZŠ Helsinská v OlomouciZdroj: DENÍK/Jiří KopáčKandidáti na senátora volí ve druhém kole: Milan Brázdil (vlevo) na ZŠ Stupkova v Olomouci, Lumír Kantor (vpravo) na ZŠ Helsinská v Olomouci. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Brázdil odvolil na Stupkově, Kantor na Helsinské

Milan Brázdil, lékař olomoucké letecké záchranné služby a poslanec za ANO, vhodil obálku do volební urny mezi prvními kolem 14. hodiny na základní škole ve Stupkově ulici.

„V ten okamžik se chystalo volit asi deset lidí. Myslím, že účast bude poloviční ve srovnání s prvním kolem poloviční. Mrzí mě, že mladí lidé nemají mnohdy zájem o volby a nechávají rozhodnutí na starší generaci," řekl Milan Brázdil a doplnil, že starší nejspíš poctivě chodí k volbám, protože si demokracii vybojovali.

O půl hodiny později využil svého volebního práva i jeho protivník Lumír Kantor (kandidát KDU-ČSL), primář Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc, a to na základní škole v Helsinské ulici v Neředíně.

Ani on nepředpokládá vysokou volební účast.

„Myslím, že Senát měl špatný vstup už při svém formování v 90. letech. A klišé, která zkreslují jeho význam, přetrvávají," objasnil svůj pohled na malý zájem lidí o tyto volby Lumír Kantor.

O vítězi druhého kola senátních voleb zamířili lidé rozhodnout také do prostor Základní školy svaté Voršily v Olomouci.

„Minulý týden nám po otevření volební místnosti stáli lidé fronty," shodli se členové místní komise.

Tentokrát se prvních voličů, staršího manželského páru, dočkali pár minut po 14. hodině.

"Hlavně přijďte volit"

Z prvního kola senátních voleb, které se konaly minulý týden, postoupil z prvního místa lékař olomoucké letecké záchranné služby Milan Brázdil. Získal 33,18 procent hlasů.

S 27,62 procenty vyšel z prvního kola druhý postupující kandidát Lumír Kantor, primář Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

Oba vyzvali, aby voliči v druhém kole přišli odvolit. Volební účast v druhých kolech totiž tradičně bývá velmi slabá.

„Stále oslovuji voliče a rozdávám pozvánky, aby přišli ke druhému kolu voleb," ujistil Milan Brázdil.

Politik ještě v pátek ráno projížděl na vozítku segway olomoucké Náměstí Hrdinů s krabicí plnou svých volebních letáčků.

Zároveň se oba kandidáti shodli, že kampaň proběhla čestně.

„Nemohu si stěžovat, absolvovali jsme duely tváří v tvář a vše bylo korektní," okomentoval Lumír Kantor.

Volby pro fajnšmekry

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu provází už tradičně malá volební účast.

Kdy a kde volit?2. kolo, které rozhodne o senátorovi za Olomoucko
14. a 15. října, volí se v místnostech jako při krajských volbách před týdnem
pátek 14 - 22h, sobota 8 - 14h

K urnám přivádí spíše jen „politické fajnšmekry", kteří se skutečně zajímají o politické dění a chtějí promlouvat do jeho podoby.

Jak ukázala zkušenost samotných kandidátů na Olomoucku, jsou dokonce lidé, kteří vůbec netuší, že se v jejich volebním obvodu koná druhé kolo.

Oba soupeři proto vzkazují, aby lidé přišli volit, ať už chtějí podpořit jednoho či druhého.

Ve volebním obvodu na Olomoucku zahrnujícím krajské město a část okresu, postoupili do druhého kola Milan Brázdil (ANO) a Lumír Kantor (za KDU-ČSL).

Oba dva jsou lékaři.

Souboj o senátora: Lumír Kantor vs. Milan BrázdilZdroj: DENÍK

Jízda na segwayi i snídaně

Před finále oslovovali voliče, rozdávali letáky a snažili se lidi přesvědčit o důležitosti Senátu. Žádali, ať hlavně přijdou hlasovat.

„Stále oslovuji voliče a rozdávám pozvánku, aby přišli ke druhému kolu," reagoval ve čtvrtek před polednem Milan Brázdil.

Na segwayi právě projížděl Olomoucí-Novou Ulicí a bavil se s lidmi.

„Zrovna jsem se setkal s tím, že o druhém kole nevěděli. Blahopřáli mi, že jsem přece vyhrál," poznamenal.

Před druhým kolem mobilizoval síly i Lumír Kantor.

„Celý týden pracujeme velmi usilovně. Rozdávali jsme snídani na nádraží, navštívil jsem různé složky občanské společnosti, na které mi záleží nejvíce," uvedl primář, jehož týmu se podařilo roznést přes 30 tisíc lístků s prosbou o podporu.

Přiznal, že dopředu před druhým kolem přípravy neproběhly.

„Nechtěli jsme nic zakřiknout. Už v sobotu v noci jsme zmobilizovali dobrovolníky. Jsem moc rád za to, kolik lidí mi vyjádřilo podporu," dodal Kantor.

I. kolo senátních voleb:Milan Brázdil 12.271 hlasů (33,18%)
Lumír Kantor 10.215 voličů (27,62%)
Účast 35,22 %

Zřejmě největším překvapením senátních voleb na Olomoucku byla prohra současného senátora Martina Tesaříka, který nepostoupil a křeslo neobhájil.

Před druhým kolem i on vyzval voliče, ať především jdou volit.

„Určitě bych doporučil, ať využijí svého volebního práva. Větší účast posílí postavení Senátu, který je důležitý," uvedl Tesařík a připomněl, jak horní komora po pádu vlády Petra Nečase vydala pro řízení státu řadu důležitých zákonných opatření.

V otázce podpory jednoho ze dvou kandidátů, byl zdrženlivý.

„Jsem dalek tomu, abych někomu radil. Je to vůle každého občana," reagoval.

„ČSSD v rámci druhého kola podpoří kandidáta ze strany, s níž byla uzavřena koalice na kraji, tedy kandidáta za ANO," odkázal na podporu krajské ČSSD.

„Výsledky budou k dispozici dříve než minulý týden. První údaje by mohly být zveřejněny zhruba do půl hodiny po uzavření volebních místností. Konečné výsledky pak v čase do 17:00," uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Připomněla, že při minulých senátních volbách v roce 2014 byly kompletní výsledky sečteny již dvě hodiny a 18 minut po uzavření volebních místností.

Volební účast v minulostiV minulosti byla účast ve druhém kole v obvodě č. 61 – Olomouc relativně nízká:
1996 – 28,1 %
1998 – 20,46 %
2004– 20,06 %
2010– 26,43 %