S přestavbou začne kraj v srpnu, stavět se bude za provozu sociálního zařízení až do července příštího roku.

„Kromě vybudování sociálního zázemí pro klienty a nového dispozičního uspořádání prostor pro personál chceme repasovat okna v hlavním sále a předsálí ve druhém podlaží budovy, vyměnit stávající výtah u hlavního schodiště a vyměnit svítidla v objektu. V některých místnostech provedeme povrchové úpravy podlah a stěn. Projektová dokumentace také počítá s vybudováním schodišťové plošiny a instalace závěsného transportního zařízení," uvedl hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.

Původní zámek se stavěl někdy mezi lety 1547–1557. Budova zámku pak byla v roce 1964 přeměněna v pracovně-výchovný Ústav sociální péče pro chlapecký dorost s mentálním postižením. V září 1994 se otevřela pobočka v Litovli a v roce 1996 byla otevřena pobočka v Bílsku.

200 let bez větších úprav

Podle ředitele zařízení, Jana Šenka, je rekonstrukce potřeba.

„Dnešní podoba zámku pochází z doby, kdy byl zámek přestavěn v klasicistním stylu, tedy z roku 1808 a od té doby se žádná větší rekonstrukce neuskutečnila. Proto se domnívám, že si nejen tato budova zámku, ale především její uživatelé zasluhují vnitřní nové a účelné prostory k plnohodnotnému životu," informoval ředitel.

Nového bydlení se však dočkají i klienti žijící v pobočce v Bílsku na Olomoucku, ještě letos se budou stěhovat do Litovle.

„Klienti se budou stěhovat do nově zrekonstruovaného objektu v Litovli, v přízemí jsou tři samostatné bezbariérové byty s vlastním vstupem a v patře pět dvoulůžkových pokojů, jeden třílůžkový a dva jednolůžkové pokoje. Výhody tohoto typu a místa bydlení jsou především: moderní a více samostatnější bydlení pro uživatele s menší mírou podpory, optimální dostupnost veřejných služeb jako je sociální síť, volnočasové aktivity či třeba zapojení do společenského života ve městě," poznamenal ředitel.

Zařízení Nové Zámky nedaleko Mladče na Olomoucku poskytuje sociální služby klientům se zdravotním postižením.

„Sociální službu poskytujeme mužům a ženám ve věku od osmnácti let s mentálním postižením včetně přidružených smyslových nebo tělesných omezení, kteří jsou závislí na pomoci jiné fyzické osoby. V současné době slouží zařízení pro dospělé muže a ženy k celoročnímu pobytu," doplnil Jan Šenk.