Podle radních v Jívové místní sněhová kalamita neochromila život v obci a školáci včas usedli do tříd.

Že by se sněhovou frézou vyrazili do boje s přívaly sněhu v posledních letech již kolem poloviny listopadu, cestáři na Olomoucku nepamatují.

„Zima překvapila brzy, ale konkrétně v této lokalitě zase tolik sněhu není. Tam byl nepřítelem vítr, proto jsem v neděli odpoledne rozhodl silnici uzavřít. Nemělo smysl sníh odstranit, protože za chvíli by tam byl znova,“ líčil Pavel Španner z krajské správy a údržby silnic.

Protože vítr ustal, cestáři mohli včera ráno technikou závěje odklidit.

„Během dvou tří hodin byl úsek opět průjezdný,“ uvedl. Podle starostky Jívové Milady Malíkové sníh na silnici nijak neochromil život v obci: „Nejde o frekventovanou komunikaci a ráno již auta a hlavně autobus se školáky projel.“

Silnice vedoucí pastvinami spojující Jívovou a Hraničné Petrovice je kvůli závějím neprůjezdná několikrát za zimu. „Vítr je tam silný a v otevřeném úseku je problém udržet komunikaci průjezdnou. Uzavřena je několikrát za zimu. Už v listopadu to ale nebývá,“ poznamenal Španner.

Postavit sněhové zábrany podél silnice, by podle něj nebylo řešením. „Vítr je tam skutečně velmi silný a po chvíli by byly zaváté. Efekt by to nepřineslo,“ reagoval.