Ve středu dopoledne napadlo na Olomoucku až pětadvacet centimetrů čerstvého sněhu, dopravu komplikovaly nafoukané závěje. Cestáři nasadili veškerou techniku.

„Zvládáme to vlastními silami. Úseky Jívová – Hraničné Petrovice, Véska – Norberčany, Arnoltice – Veveří jsou však uzavřeny. Než se situace uklidní. Nemělo by význam posílat tam frézu, hned by to bylo zafoukané,“ popisoval šéf šternberského cestmistrovství Jiří Klimek.

Na hlavním tahu na Opavu a Bruntál ráno odstavili cestáři na dvě hodiny kamiony. „Teď už je tah plně funkční i pro nákladní auta s návěsy,“ sdělil před polednem.

Obtíže i na cestách za Olomoucí

Hned za Olomoucí se řidiči s obtížemi dostávali z hlavního tahu do Tovéře či Bohuňovic.

Ještě horší však byla situace v oblasti Jívové a Domašova nad Bystřicí, odkud se děti ráno nedostaly do školy. V kopcích zůstaly uzavřeny úseky Jívová a Hraničné Petrovice a Norberčany – Nová Véska.

Cestáři čekali, až se ztiší vítr, aby v závějích mohli prokousat cestu sněhovými frézami.

Na rychlostní silnici mezi Prostějovem a Olomoucí se vytvořily kolony poté, co tam havaroval kamion. Jiný zase později ztížil cestu směrem na Ostravu.

Na cestě na Tovéř zapadlo několik aut

„Na Hraničné Petrovice je silnice od rána zcela uzavřena. Směrem na Domašov ráno zapadlo deset aut. Děti se nedostaly do školy, takže ředitelka ihned obvolala všechny rodiče a situaci s nimi řešila,“ popisovala dopoledne starostka Jívové Milada Malíková.

„Před polednem se už dalo na Domašov projet, protože dorazili pro obědy do tamní školky. I když měli ve sněhu problémy. Stále tady sněží a fouká vítr,“ uvedla.

Ještě před desátou hodinou nebylo možné projet na Tovéř úsekem z hlavního tahu mezi Olomoucí a Šternberkem. Uvízlo v něm několik aut. Některým řidičům se podařilo ze závějí dostat, jiné museli další motoristé vytahovat.

Neprůjezdný úsek poznamenal i autobusovou dopravu. Například příměstský autobus z Bělkovic-Lašťan musel změnit směr a na zastávku do Týnečka dojet přes Samotišky.

Dopoledne vytahovali také autobus v Dlouhé Loučce. Nákladní auto s návěsem zase uvízlo v závěji v úseku Senice na Hané – Senička.

„Situaci komplikoval silný vítr. Tvořily se závěje, v tomto úseku tak půl metru. Směrem na obecní skládku ale byly až metr a půl,“ uvedl Josef Tobiáš ze Senice na Hané, který odklízel sníh z místních silnic.

Havárie kamionu blokovala dálnici od Brna

Problémy byly i na hlavním tahu mezi Prostějovem a Olomoucí poté, co u Olšan u Prostějova ráno havaroval kamion. Motoristé museli po objízdných trasách. Po 10. hodině zase jiný kamion zkomplikoval dopravu na dálnici směrem na Ostravu.

„Zpříčil se a úsek byl průjezdný jen v odstavném jízdním pruhu. Nehody, které nám byly hlášeny, nebyl nijak vážné, šlo o ťukance běžné v tomto počasí,“ shrnula dopolední nehodovost na Olomoucku policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Komplikace byly i ve vlakové dopravě. Měla skluz. Ranní spoje na Šternberk měly až sedmdesát minut zpoždění. Železničáři nasadili na odklízení sněhu z výhybek posily.

Jeseníky: kalamitní stav

Na Šumpersku a Jesenicku vyhlásili silničáři ve středu ráno kalamitní stav. Zároveň rozhodli, že až do dvanácti hodin vůbec nebudou prohrnovat silnici ze Šumperka do Hanušovic a soustředí se jen na hlavní tah na Hradec Králové a na Červenohorské sedlo.

Víc už v současném přívalu sněhu nestíhají. Neprůjezná je také železniční trať ze Šumperka do Hanušovic a z Lipové-lázní do Javorníku.

„Kdo nemusí, ať raději vůbec s autem nevyjíždí. A řidiči, kteří měli v úmyslu vydat se ze Šumperka na Hanušovice, by měli rozhodně zůstat doma. Mohlo by se stát, že zapadnou a odpoledne pak znemožní zásah těžké techniky,“ informoval mluvčí šumperské policie Josef Bednařík.

Vyhlášená kalamita má druhý stupeň v třístupňové škále. Na Šumpersku napadlo do rána třicet centimetrů sněhu a další pořád padá.

Na Jesenicku sice spadlo přes noc jen deset centimetrů, ale situaci zejména v severní části regionu zhoršuje silný vítr, který na silnicích vytváří vysoké závěje


Daniela Tauberová, Veronika Kolesárová, -ris-