„V soutěži se hodnotily stavby, které myslí na ochranu životního prostředí, ale řešily se i souvislosti, tedy jak dům zapadá do krajiny, jaký přínos má pro veřejnost a tak dále,“ vysvětlil ředitel Sluňákova Michal Bartoš.

Součástí hodnotících kritérií byly i projekty plánované do budoucna, z nichž Bartoš prozradil záměr vybudovat jakési archeologické muzeum v přírodě. Půjde o napodobeniny dobových staveb a zařízení, jejichž úlomky našli archeologové na území Hané. „Chtěli bychom tak lidem ukázat, jak se dřív kolem řeky Moravy žilo. Uvidí tak například, jak vypadaly hliněné pece a podobně,“ objasnil.

Archeologické ukázky však nejsou to jediné, co Sluňákov do budoucna plánuje. Lidé se také mohou těšit na více stezek v Litovelském Pomoraví. „Chtěli bychom hlavně představit přírodu Litovelského Pomoraví. Ne ale formou informačních tabulí, to lidi nebaví. Rádi bychom to udělali formou interaktivních herních prvků, vybudovali nové stezky, prostě udělat tu takovou příměstskou rezervaci, kde by si na své přišly jak děti, tak dospělí, a přitom ty informace, které načerpají, byly kvalitní“ řekl Bartoš.

V letošním ročníku soutěže byly oceněny také projekty z Etiopie, Ekvádoru, Mongolska, Sýrie a Brazílie.