Den otevřených dveří Litovelského Pomoraví přilákal do Sluňákova, lužních lesů a nového vodního parku stovky lidí. Pořadatelé pro děti připravili znalostní a dovednostní soutěže.

„Mohly se zdokonalit například v třídění odpadů, poznávání rostlin a živočichů a prohlédnout si lužní lesy a vodní park z koše horkovzdušného balonu. Jejich rodiče se dozvěděli zajímavosti o provozu nízkoenergetického domu, který loni získal cenu Grand prix architektů,“ uvedl ředitel Centra ekologických aktivit Sluňákov města Olomouce Michal Bartoš.

Společně se svými rodiči strávil nedělní dopoledne v Horce nad Moravou také sedmiletý Vašek Brožek.

„V balónu jsem letěl poprvé, bylo to fajn. Škoda, že si to mamka s taťkou nemohli vyzkoušet taky. Ještě si půjdeme prohlédnout ten ekologický dům,“ řekl malý Olomoučan.

Bělohradský i Bursík

Osmnáctý ročník Ekologických dnů Olomouc slavnostně začne pátečním koncertem v chrámu Svatého Michala, kde ve 20 hodin vystoupí italský varhaník Mario Ciferri.

O víkendu začínají v Divadle hudby oblíbené besedy, letos budou zaměřené na smysl a oprávněnost lidských zásahů do genetické výbavy živých organismů. Diskutovat se bude o lidské svobodě a stavu naší společnosti devatenáct let po sametové revoluci.

Olomoučanům se představí filozof Václav Bělohradský se svou novou knihou, besedovat přijede také ministr životního prostředí Martin Bursík, filozofové Zdeněk Kratochvíl a Zdeněk Pinc a přírodovědci Jan Zrzavý, Stanislav Komárek a Jaroslav Pinc.

Letošní Den Země (sobota 19. dubna) mohou lidé strávit například v olomoucké zoologické zahradě, exkurzí na ekologické farmy na Jesenicku nebo vycházkou přírodním parkem Sovinecko.

Příznivci pohybu v přírodě si mohou v úterý 22. dubna a 29. dubna odpoledne zacvičit se studenty katedry ekologie Univerzity Palackého v parku v Michalském výpadě.

Pořadatelé ještě nabízejí volná místa v autobusech, které vyrazí v neděli 27. dubna do Třeštiny na Šumpersku na prohlídku vodní elektrárny a vily manželů Ellen a Karla Plhákových. Zájemci se mohou hlásit do 20. dubna na e-mailu info@slunakov.cz nebo na telefonu 585 378 345.

Na náměstí zahraje Čankišou, Ivan Hlas či Traband

Vyvrcholením Ekologických dnů je tradiční Ekojarmark. Ve čtvrtek 1. května budou na Horním náměstí v Olomouci vyhrávat kapely Žamboši, Tomáš Kočko a orchestr, Čevabčiči slečny Čičiny, HM, Čankišou, Ivan Hlas Trio, polská zpěvačka Joanna Slowin´ska a skupina Traband.

V době od 10 do 15 hodin se Olomoučané pokusí vytvořit národní rekord ve sběru použitých baterií. Na vytvoření rekordu budou dohlížet komisaři z pelhřimovské agentury Dobrý den. Silácké kousky bude přímo na Horním náměstí předvádět Železný Zekon.

Externí odkaz: Podrobný program EDO 2008