První srpnový víkend v roce 2010 se nesmazatelně zapsal do života obyvatel Slavonína. Po přívalových deštích voda zaplavila území od ulice Pod Kostelem až po hřiště na ulici Kyselovského.

Ve stolárně pana Martina Kubelky bylo přes metr vody. FOTO: Třímetrová přívalová vlna smetla ve Slavoníně ploty i zdi

„V sobotu ráno mi zavolal majitel domu, u kterého jsem v nájmu, že je tady potopa. Nevěřil jsem mu, protože jsme na kopci. Byla to bohužel pravda," zavzpomínal Martin Kubelka.

Lokální vytopení jsou ve Slavoníně i v Nemilanech častým jevem.

Podle poslední studie, kterou si nechalo zpravovat město, je hlavním důvodem špatné řešení odtoku dešťové vody u rychlostní komunikace R35 a jejího křížení s R46.

Vliv má také nedostatečná propust, která pobírá vodu z Horního Lánu.

V budoucnu by místním obyvatelům měly pomoct dva poldry, které se mají stát součástí připravovaného nového územního plánu a měly by se postarat o protipovodňovou ochranu obou jmenovaných městských částí.

Přílivová vlna strhla zdi

Spoušť, kterou před třemi lety způsobila voda ve Slavoníně, má pan Kubelka stále před očima.

„Přílivová vlna strhla zdi a udírnu na dvoře. V dílně mám třináct strojů a všechny elektromotory jsem musel nechat opravit. Půl roku jsem nemohl pracovat," poznamenal.

„V takovém rozsahu se to u nás stalo naštěstí jen jednou. Jsou tady ale místa a zahrady, která jsou pod vodou častěji," řekl.

Právě kvůli opakovaným povodním se město několik let snaží najít řešení. Nyní má na stole studii, která je podkladem pro zapracování dvou poldrů do nového územního plánu města.

„Zpracovaná studie řeší zejména umístění poldrů v rámci protipovodňové ochrany na Nemilance, a to konkrétně její horní tok, do kterého patří oblasti Cihelna, Horní Lán, rychlostní komunikace R35, R46 a křižovatky těchto komunikací, lokalita U statku a Na Dvorského, oblast u Hvězdárny a zástavba místní části Slavonín," upřesnila Jana Doleželová, mluvčí olomoucké radnice.

Součástí materiálu je také připomenutí povodňových událostí od roku 2005. Nemilanka se rozlívala z koryta zejména v letních měsících pravidelně každým rokem.

Zkolaudovaná retenční nádrž neplní funkci

Podle vedoucího odboru koncepce a rozvoje města Radka Dosoudila ze studie vyplývá, že nejzásadnějším problémem v lokalitě je změna odtokových poměrů v okolí výstavbou rychlostní komunikace R35 a křižovatky R45 s R46.

„Zdejší retenční nádrž, byť je zkolaudovaná, neplní svou funkci. Její objem je nedostaečný a dešťové vody z ní odtékají do zastavěné části. Původně byl poldr Pod Hvězdárnou v návrhu územního plánu umístěný trochu jinde. Nyní jsme získali podrobnější informace geodetickým zaměřeným a umístění budeme posouvat," sdělil Radek Dosoudil.

Propustek nestačí odvádět vodu od obchodního centra

Ve hře je také zapracování druhého poldru, a to v blízkosti ulice Zolova.

„Zde se ovšem nacházíme na soukromém pozemku a budeme s majitelem jednat," uvedl dále Dosoudil.

Kdy by se mohla protipovodňová opatření začít budovat, je v tuto chvíli nejasné.

V lokalitě se ale chystá úprava propustku, který nestačí odvádět vodu ze zastavěných ploch obchodních center na Horním Lánu.

O tok Nemilanky se stará Povodí Moravy.

„Koryto průběžně čistíme. Břehy, které budou přes jaro a léto zarůstat trávou, pravidelně sečeme. Naši pracovníci samozřejmě reagují na podněty občanů," uvedla Gabriela Tomíčková, mluvčí Povodí Moravy.

Velké čištění Nemilanky uskutečnilo povodí Moravy ve spolupráci s městem v roce 2011. Kráčející bagry odtěžily tuny sedimentů a technika protáhla také zatrubněnou část toku.

SOUVISEJÍCÍ:

Za záplavy mohou i nákupní centra na Horním Lánu, říká studie

Čištění Nemilanky? To nestačí, volají ve Slavoníně