V kulturním domě se konala přednáška s ukázkou krojů i krojová poradna, na náměstí nechyběly ani Selské trhy a cimbálová muzika.

Letošní ročník akce pořadatelé zaměřili na hanácké kroje a jejich odlišnosti podle oblastí, ze kterých pochází. Těch napočítali dokonce třináct. „Haná je opravdu velký region a je tady tolik oblastí, kde máme odlišné kroje. Takže jsme letos chtěli přiblížit, jak vypadají, čím se odlišují, a jak je od sebe rozeznat,“ dodala paní Bronislava Millá. Na letošní slavnosti kroje tedy své kroje ukázalo 13 folklorních souborů. Přijely například soubory z Postřelmova, Litovle, Kralic na Hané, nebo jeden z nejstarších folklórních seskupení Mánes Prostějov. Diváci se o jejich krojích mohli něco dozvědět na přednášce v místním kulturním domě Nadační.

Olomoucký Garden Food Festival servíruje burgery, ústřice i cvrčky.
Olomoucký Garden Food Festival přilákal 12 tisíc lidí

Slavnost kroje letos oslavila už desáté výročí. „V předchozích ročnících už jsme se naučili, jak správně vázat šátky, dozvěděly jsme se, co všechno musí být pod krojem, ukázali jsme tradiční svatbu, kroje souboru ve Velké Bystřici i jaké kroje nosí děti,“ shrnula historii Slavnosti kroje organizátorka Bronislava Millá. (bb)