„Budovu už máme starou, byla postavená před 108 lety, postupně se ji ale snažíme rekonstruovat a to tak, aby to byla nejkrásnější stará škola v Olomouci. Třídy modernizujeme, nicméně necháváme stavebně všechny věci tak, jak byly původně. Vybavujeme je interaktivními tabulemi, renovujeme parkety, děláme nové omítky," informoval ředitel školy Zbyněk Kundrum.

„Kromě těchto tří tříd děláme ještě i opravu sociálního zařízení, nové sprchové kouty a boxy, malujeme. Je to spousta špinavé práce, která lze dělat jen o prázdninách," poznamenal.

Velká akce na Heyrovského

V krajském městě Olomouckého kraje to však zdaleka není jediná škola, která se do oprav pustila. Menší věci si hradí školy samy, větší pak zajišťuje město. Největší akcí, jenž by měla přijít zhruba na třiatřicet milionů korun je ta na Základní škole Heyrovského, kde se vyměňují okna, budova se zatepluje a dělá se rekonstrukce pláště hlavní budovy. Necelých třináct milionů by měla být dotace. Druhou olomouckou školou, která skočila školní rok dřív, je Základní škola na Tererově náměstí, tady se částka za rekonstrukci pohybuje okolo dvaceti čtyř a půl milionu korun, z toho je asi deset milionů dotace.

„Minulý týden začaly práce na nových odděleních v mateřské škole Svatoplukova v Řepčíně, v budově bývalé chirurgie. Současně se dělají rozvody vody a elektrika, topení, aby bylo vše v pořádku v celé budově," poznamenala vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu Hana Fantová.

Šternberk? Opravy i generální úklidy

Také školy a školky ve Šternberku využívají prázdninového volna k opravám a údržbě, zejména malování, opravám podlah a generálním úklidům.

„V mateřské škole na Komenského ulici probíhají stavební práce na nástavbě části budovy B, která bude využívána jako jednací místnost a zázemí pracovníků školy a to na místě dosavadní nevyužívané terasy. Organizace tento záměr plánovala dlouhodobě a šetřila na něj prostředky, takže bude financován z vlastních zdrojů školky, celkové náklady na akci jsou sedm set deset tisíc korun bez DPH," řekla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká. Poznamenala, že žádná větší investiční akce se na letošní rok ale neplánovala. „Základní školy máme kompletně zateplené, práce se dokončily loni.Všechna zařízení máme v pořádku, jediné větší práce se dělají na mateřince na Komenského ulici, jinak jde jen o běžnou údržbu," řekla.

Maluje se i v Uničově

Třídy se malují i v Uničově, opravují se sociální zařízení a mění školní lavice. Ani tady, nic většího na prázdniny ale nenaplánovali. „Všude se dělají běžné udržovací práce. Největší akcí je velká rekonstrukce na Základní škola Haškova, která potrvá do podzimu, začalo se už na jaře. Tam se proinvestovalo zhruba sedm milionu korun a veškeré prostředky jdou tam," řekla vedoucí odboru kultury, školství a sportu uničovské radnice Nikola Hirnerová. (paš)