Olomoučtí skauti se zúčastní stého výročí založení skautingu

„Z celého světa přijede na setkání asi čtyřicet tisíc účastníků, což je největší číslo v historii Jamboree. Jednou z nejdůležitějších událostí pak bude 1. srpen. Což je na den přesně sté výročí zahájení prvního, tehdy ještě experimentálního skautského tábora, který pak přerostl v celosvětové hnutí, kdy je v současné době na světě asi čtyřicet milionů skautů,“ řekl jeden z organizátorů krajské výpravy Petr Brabec.

Z Olomouckého kraje se do Anglie chystá kolem padesáti lidí. Celé tři víkendy trávili skauti přípravami na celosvětové setkání. Poznávali se a připravovali program, kterým se bude olomoucká výprava prezentovat.

„Nacvičili jsme například moravské lidové písně nebo přípravu bramboráků. To je také jedna z věcí, kterou se chceme prezentovat. Je to jedno z jídel, které není ve světě moc obvyklé,“ pokračoval Brabec. Obrovská akce oslavující výročí skautingu je především o setkání, poznávání kultur a navazování nových přátelství. Na světě je asi jen osm zemí, kde skauting není.

„Je to úžasná příležitost oslavit sté výročí přímo v kolébce, v Anglii a zároveň se setkat se skauty z celého světa. Bude tam čtyřicet tisíc lidí, což je skoro čtyřikrát víc, než je sportovců na olympijských hrách. Věřím tomu, že to bude úžasný zážitek,“ řekl Petr Brabec, který je skautem už čtrnáct let.

Olomoucký okres patří k jednomu z nejpočetněji zastoupených v republice. Podle Brabce je ale představa lidí o skautech značně zkreslená. „Lidi si možná myslí, že to jsou trochu blázni, kteří jedou do přírody a vaří si tam v kotlících. Určitě nás srovnávají s trampy, ale nedělám si iluzi, že by většina lidí mezi tím rozlišovala,“ postěžoval si. Přitom se žáci učí všestrannosti, a to ať už fyzické či duchovní.