Na frekventovaném místě nedaleko radnice není jasné, kdo má přednost a jestli jsou chodci v silnici nebo řidiči naopak na chodníku.

„Celé to budí dojem, že kdo tudy prochází, má přejít na protější chodník blíže k tramvajovým kolejím. Člověk jde po chodníku, který je vlastně odbočkou na parkoviště. U divadla je přitom chodník a u hotelu taky, je to hloupá mezera připomínající tankodrom," nelíbí se současná podoba Jiřímu Klimešovi z Olomouce.

Komise městské části Olomouc – střed chce stav příští rok napravit.

„Cesta mezi hotelem a divadlem by měla být lepší. Navíc se tam položily panely a auta jezdí, kudy chtějí. Cíl by byl udělat na parkoviště ideálně vjezd v šířce dva tři metry a mezitím chodník. Ten tam teď chybím, není to udržitelné," plánuje změnu na městském pozemku předseda komise Zdeněk Černohouz.

Proluka zatím prázdná

Komise je odhodlaná změny také financovat.

„Stanovisko magistrátu je, že se počítá jen s chodníkem, zeleň padla. Chtěli bychom co nejvíce souvislý chodník a co nejméně vjezdů," dodal Zdeněk Černohouz.

Nyní jsou na krátkém úseku sjezdy dva.

Náklady odhaduje na dvě stě až tři sta tisíc korun.

Územní plán města, který vymezuje možné využití různých ploch, zahrnuje pás podél parkoviště do veřejného prostranství.

Oproti tomu proluka zapsaná v katastru na sousední hotel by se mohla časem zastavět.

„Již v roce 1995 proběhla architektonická soutěž na její zástavbu. Současné využití a podoba je tedy provizoriem, které město nemůže příliš ovlivnit. To však nijak nebrání úpravám přilehlé části veřejného prostranství, jehož podoba naprosto neodpovídá významné poloze v centru města, navíc v sousedství Moravského divadla," potvrdil nutnou změnu vedoucí odboru koncepce a rozvoje Marek Černý.

Předláždí i chodníky?

Jako řešení může město použít jako jinde v centru žulovou, případně betonovou dlažbu. Vjezdy by měly být odlišené.

Pravděpodobně se v místě objeví stejné dlaždice převažující na zbytku třídy Svobody.

„Koncepční by bylo i předláždění navazující části chodníku před Moravským divadlem a před hotelem Trinity, kde je zcela nevyhovující šedá a červená zámková dlažba," podotkl vedoucí odboru.