Bude záležet pouze na počasí, kdy se na dětské sjezdovky podaří nasypat dostatek technického sněhu a moderní přepravní zařízení spustit.

„Koberec už máme v areálu a právě ho montujeme," informoval ve čtvrtek dopoledne David Jarmar z hlubočského Ski areálu. Pás nahradí lanový vlek.

„Je mnohem pohodlnější. Děti si nastoupí a jedou. Nemusí se ohýbat," chválil novinku, která bude sloužit veřejnosti i lyžařské škole.

Moderní zařízení tento týden instalují i ve středisku v Hrubé Vodě.

„Je to nejjednodušší a nejpohodlnější přeprava úplných začátečníků," oceňoval technologii Karel Tomeček z lyžařského centra.

Kdy zařízení sveze první děti, záleží na sněhových podmínkách. V Hrubé Vodě počítají s tím, že pás spustí ještě před Štědrým dnem.

„Pracujeme na tom. Jakmile bude namontováno, začneme dosněžovat," uvedl Karel Tomeček.

Ve Ski areálu Hlubočky montují pojízdný pás, který nahradí dosavadní lanový vlek

Montáž pojízdného pásu ve skiareálu v Hlubočkách. Foto: David Jarmar

Pohodlnější, ale ubírá dovednosti

V obou střediscích jsou koberce dlouhé padesát metrů.

Lyžař si na pojízdný pás nastoupí pod sjezdovkou a na konci vyjede do sněhu. Vůbec se nemusí starat o to, jestli se mu na cestě na kopec nerozjíždějí lyže.

To ale z pohledu výcviku může být spíše na škodu.

„Je to samozřejmě pohodlnější, než jedou na laně nebo šlapou pěšky. Ztrácejí ale v osvojování lyžařských dovednosti, protože zkrátka s lyžemi tolik nechodí. Jako každá technologie má koberec své pro i proti. Trend ale takový je a rodiče koberce vnímají jako posun dopředu," komentoval koberec, který je součástí všech moderních lyžařských areálů Radko Dorazil ze Sportovního a pohybového centra Rok s pohybem.

Střediska v Hlubočkách nabídnou o víkendu velmi dobré podmínky pro lyžování. Svahy pokrývá třicet centimetrů technického sněhu a provozovatelé vyrábějí další, aby terén sportovcům ještě vylepšili.

„Máme vysněženo 350 metrů, ale na víkend vysněžíme celý kopec. Vše zpřesníme v pátek na webu," uvedl David Jarmar.

„Od soboty bude v provozu i sedačková lanovka. O víkendu nabídneme perfektní podmínky," lákal do střediska v Hrubé Vodě Karel Tomeček.

Aktuální info ze sjezdovek HLUBOČKY I HRUBÁ VODA