Ze čtvrtečního finále v Olomouci si odnášeli nejen radost z prvního místa, ale i třicet tisíc korun v kapse.

„Byl to stres do doby než bylo vyhlášené druhé místo, pak to z nás spadlo. Věděli jsme, že jsme první a radost byla obrovská," shodují se šikovní osmáci.

„Věnovali jsme soutěži dost času a práce a chtěli jsme, aby to vyšlo. A ono to opravdu dopadlo," říká s úsměvem Jan Přindiš.

Internetovou verzi ladili v posledních minutách 

Do soutěže s názvem Hra s elektromotory, kterou pořádala pro žáky osmých tříd Základních škol Olomouckého kraje Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, OK4Inovace a pobočka společnosti Siemens v Mohelnici, se přihlásili už loni.

Za úkol měli vytvořit naučnou společenskou hru.

„Napadlo nás, že bychom mohli udělat nějaký kvíz. Vytvořili jsme tak přihlašovací systém, který je podobný televizním soutěžím, kdy se soutěžící hlásí pomocí tlačítka," vysvětluje Jan Přindiš.

Před porotce tak po několika týdnech vymýšlení předstoupili s nápadem počítačové simulace a zaujali je.

„Líbilo se to a zeptali se, jestli by naše hra nešla využít i na internetu. Tak jsme se rozhodli, že ano a udělali jsme i internetovou verzi," vzpomíná Jan Přindiš a doplňuje, že o internet vylepšený kvíz poprvé předvedli při čtvrtečním finále.

„Přiznám se, že jsme hru upravovali ještě před začátkem finálové prezentace. Pět, deset minut, než vše začalo jsme dodělávali poslední úpravy. Ale stihli jsme to a všechno fungovalo. Porota byla hodně překvapená," usmívá se šikovný žák.

"Jsme parta, děláme hodně projektů společně"

Proč se do soutěže přihlásili? Každý z trochu jiného důvodu.

„Začalo to tím, že nám možnost zúčastnit se navrhnul náš pan učitel matematiky a my jsme to vzali," říká Martin Hrubeš další člen týmu.

I pro Moniku Tvrdou bylo téma elektromotorů zajímavé.

„Navíc šlo o Siemens. Moje maminka a její rodina je z Mohelnice a u téhle společnosti pracovali. Taky jsem si říkala, že je to dobrá zkušenost a blíží se přijímací zkoušky na střední školu a soutěž by mi mohla přinést třeba nějaké plusové body. I to byla moje motivace," přiznává dívka.

Honza soutěž zase vnímal jako výzvu, vyzkoušet si podobnou práci v časovém limitu.

Všichni tři jsou dobří kamarádi a znají se dlouho.

„Jsme taková parta, děláme společně hodně věcí. A nejen tuhle soutěž, ale i jiné projekty. Takže, když jsme do toho šli, byla jasné, jak bude náš tým vypadat," pokračuje Honza Přindiš.

Oslavy vítěztsví i příspěvek na notebook

Taky nad výhrou se radují společně.

Peníze si rozdělili rovným dílem a už teď všichni ví, jak s nimi naloží.

Padnou na nákup nového monitoru, taky jako příspěvek při spoření na nový notebook, ale i na skateboardové prkno.

„V první řadě bychom ale chtěli poděkovat všem učitelům, kteří nás podporovali a chceme jim koupit nějaký menší dárek, drobnou pozornost," přikyvují všichni tři školáci.

Druhý den ve škole budili pozornost. Zástupkyně ředitelky jim školním rozhlasem pogratulovala a přidali se i spolužáci.

„Byla to hezká pozornost. I učitelé nám blahopřejí, je to moc hezké. A oslavy? V sobotu vítězství asi ještě u někoho z nás oslavíme," doplňuje Martin Ruboš.