Ještě před začátkem zápasu policisté odvezli tři osoby do protialkoholní záchytné stanice do vojenské nemocnice na Klášterním Hradisku, jednoho výtržníka zadržela policie při hajlování.

„V souvislosti s utkáním jsme zatím řešili čtyři přestupky proti veřejnému pořádku. Jeden z fanoušků napadl člena policejního antikonfliktního týmu, nezpůsobil mu naštěstí žádné vážné zranění. Další mladík je podezřelý ze spáchání trestného činu v souvislosti s hajlováním,“ sdělil ve čtyři odpoledne Jiří Brada z olomouckého policejního ředitelství.

Odhadem osmnáct set ostravských fanoušků dorazilo do Olomouce po druhé dopoledne vlakem. Další stovky jich přijely auty či autobusy.

Na příjezd příznivců Baníku čekaly v prostoru před hlavním nádražím a v ulicích města přes tři stovky policistů.

„Zasahuje pořádková služba, dopravní i kriminální policie. Připravili jsme také pořádkovou jednotku z policejní správy severomoravského kraje, jízdní oddíl se šesti koňmi ze správy jihomoravského kraje a antikonfliktní tým,“ popsal opatření Jiří Brada z olomouckého policejního ředitelství.

Na stadionu je připraveno také pětačtyřicet městských strážníků.

Policisté vedli fanoušky od hlavního vlakového nádraží přes Masarykovu třídu směrem k restauraci Bristol a přes ulice Dobrovského a Na Střelnici až ke stadionu.

Obyvatelé domů nedaleko neskrávali obavy z výtržníků.

„Největší skupina fanoušků Baníku nám pod okny prošla bez větších problémů díky tomu, že byli pod dozorem policistů. Horší to bylo poté, co se z nádraží začaly trousit skupinky mladých opilců. Kopali do dveří zavřených restaurací a barů a snažili se dostat dovnitř. O pár minut později hromadně močili na pomník nedaleko vrchního soudu,“ řekla Olomoučanka Jitka Peterková, která bydlí na Masarykově třídě.

"V jedné z letních zahrádek jsem viděl jak Baníkovci chtěli utéct bez placení. Vrchní se za nimi rozběhla a dosti rázně je zkasírovala," popsal jiný incident jeden z obyvatel Letné, který si nepřál zveřejnit jméno.

„Naše pořádková jednotka je vybavená protiúderovými ochrannými komplety. Zatím jsme řešili jen několik drobných incidentů a potyček,“ sdělil kolem po třetí hodině zástupce ředitele olomoucké městské policie Jaroslav Chytil.

Policie předem varovala majitele olomouckých restaurací, aby v odpoledních a večerních hodinách své podniky raději uzavřeli.

Z bezpečnostních důvodů je zavřená také diskontní prodejna na Andrově stadionu.