Práce na stavbě, kdy za chodníkem pro pěší a cyklisty vznikne silnice, mohou začít letos.

Nová silnice má vést od prodejny automobilů pod ulicí Brněnská podél pole směrem k části ulice Janského za supermarketem.

Zároveň má vzniknout pěší zóna o něco blíže středu sídliště. Plánovaná je od budovy policie ke škole a dál směrem k poště.

Místním propojením ulic, takzvané zaokruhování, nejde na rozum. K čemu to je? ptají se.

„Nikdo tady z toho nadšený není. Parkoviště zůstane a ještě k němu přibydou další auta. Bude to akorát horší. Pořád tudy budou lidé chodit na tramvaj, děti do školy," nesouhlasí s nápadem Ivana Horváthová.

Olomoucká radnice plánuje zprůjezdnění prostoru mezi ulicemi Heyrovského a Janského, tedy místě, kde dnes vede chodník pro pěší a cyklisty

Tudy mají nově jezdit auta. Foto: DENÍK/Ondřej Zuntych

Auta nás sežerou

Pamatuje, když zkratka v jižním koutě Povelu vypadala jinak.

„Bylo tu oraniště, pak udělali chodník, přidali lampy. Teď to má jít zase pryč. Pro koho je to přínos? Objet sídliště autem je ztráta dvou minut. Jednou nás tady ta auta sežerou," dodala.

Chodník pro pěší a cyklisty zůstane nicméně zachován.

Se zprůjezdněním této části sídliště si jeho obyvatelé spojují hluk a horší vzduch.

„Bude tady hrozný provoz. Za třicet let si člověk zvykne na určitý klid. Teď se ani pes nebude mít kde rozběhnout. Snad se toho nedožiju," komentovala plánovanou proměnu Jaroslava Nakládalová, která bydlí přímo nad cestou.

„Podle mne se pole časem celé zastaví a tohle je kvůli tomu," odkázala na pozemky postupně se zaplňující bytovými domy.

Olomoucké sídliště Povel

Průjezd bude jednodušší

Změny jsou součástí třetí etapy revitalizace sídliště. Radnice ho s pomocí evropských peněz oživuje již několik let.

„Vedení města se od roku 2011 intenzivně věnuje zlepšení kvality života na tomto druhém největším městském sídlišti. Snažíme se rekonstruovat poměrně opotřebované chodníky a komunikace a parkovací stání v průběhu všech tří etap. Dvě jsou již hotovy," řekl náměstek primátora Martin Major.

První skončila před třemi lety, druhá loni.

Na letošek město plánuje třetí a poslední část.

„Stěžejní myšlenkou je zaokruhování celého sídliště, které vznikne propojením ulic Janského a Heyrovského," uvedl náměstek.

Pozemek u prodejny a servisu automobilů už město vykoupilo.

„Průjezd touto lokalitou tak bude konečně jednodušší a přehlednější. Zároveň zde vznikne pěší zóna a více míst pro parkování vozidel," doplnil Martin Major.

Tři etapy propojky 

Přehled etap poslední fáze modernizace olomouckého sídliště Povel.

Komisi městské části Povel se nápad líbí, ostatně s radnicí projekt připravuje už od roku 2010.

„Před čtyřmi lety jsme pořádali veřejné schůze s občany. Bohužel za dost malé účasti. Každý se vždycky probudí, až když mu před barákem začnou kácet strom nebo hrabat chodník. Zaokruhování je naprosto v pořádku. Když policie potřebuje jet za sídliště, tak než to objede kolem Zenitu, trvá to čtvrt hodiny, takhle to zabere tři minuty," sdělil předseda komise Jan Jančík.

Nyní probíhá zpracování dokumentace pro provedení stavby na poslední část modernizace sídliště.

„Akce je projektově rozdělena na tři etapy. První etapa zahrnuje propojení ulic Janského a Heyrovského, druhá pěší zónu Janského a třetí doplnění mobiliáře a parkovacích stání," vyjmenovala mluvčí radnice Radka Štědrá.

Dokumentace by měla být hotová v dubnu, poté může začít výběrově řízení na zhotovitele stavby.

„Termín zahájení realizace jednotlivých etap závisí na schválení připravovaných akcí radou města a městskými zastupiteli do plánu investic pro rok 2014," doplnila mluvčí.