V pondělí to Olomouckému deníku potvrdil tajemník radnice Jan Večeř i Jana Hyravá, vedoucí stavebního úřadu, pod který spadá právě uvedené pracoviště památkové péče.

Stanovisko magistrátních památkářů se zcela liší od doporučení Národního památkového ústavu (NPÚ).

Vydané rozhodnutí je důležité pro investora Šantovky, protože může pokračovat v přípravách svého záměru.

„Minulý týden ve čtvrtek bylo v této věci vydané závazné kladné stanovisko," potvrdil v pondělí Jan Večeř, tajemník magistrátu.

Národní památkový ústav (NPÚ) vydal již před časem prohlášení odborníků s jasným názorem, a to že výstavbu dalšího výškového objektu v Olomouci považuje za nepřijatelnou.

Olomoucké pracoviště NPÚ dostalo stanovisko městských památkářů na stůl v pondělí.

„Další postup zváží NPÚ po důkladném seznámení se s příslušným dokumentem a souvisejícím," uvedl v prohlášení František Chupík, ředitel olomouckého pracoviště NPÚ.

Nemile překvapený Jeništa

Rozhodnutí městských památkářů nepotěšilo Alexandra Jeništu ze sdružení Za krásnou Olomouc, které dlouhodobě vystupuje proti projektu.

„Jsem tím nemile překvapený. Ukazuje se, že struktura památkové péče se rozděluje na dvě části, a to na odbornou zastoupenou NPÚ a výkonnou, která jen rozdává razítka, což jsou památkáři města. Ukázalo to jejich nízkou úroveň, která je dlouhodobá," sdělil Alexandr Jeništa Olomouckému deníku.

Vydání stanoviska magistrátních památkářů je jednou z mnoha potřebných formalit pro územního řízení, na jehož konci buď bude, či nebude vydaní stavebního povolení. Podle Jana Večeře developer Šantovky dosud nepožádal o samotné územní rozhodnutí.

Investorovo stanovisko

Podle mluvčího projektu Šantovka Juraje Aláče vnímá investor stanovisko městských památkářů jako jediné správné a možné rozhodnutí, které je v souladu se zákony.

„Kladné stanovisko považujeme po nesmyslné mediální štvanici jako důkaz nestrannosti odboru památkové péče," sdělil Juraj Aláč.

Jako první o rozhodnutí olomouckých památkářů informoval server 5plus2.