Kromě stavařů, kterí v únoru začali pracovat na výstavbě obchodní galerie Šantovka, se do odstraňování stromů a keřů pustilo i Povodí Moravy (PMO), které na toku Mlýnského potoka po letech průtahů provádí protipovodňová opatření.

Galerie Šantovka i Povodí Moravy tvrdí, že mají povolení v pořádku. Město podle vedoucího odboru životního prostředí s kácením dřevin kvůli trati nezačalo.

Magistrát současnéo jednání Hnutí Duha považuje za nepřijatelné a upozorňuje, že při schvalování kácení nijak neprotestovalo.

Zásahy nedaleko centra Olomouce bude prozkoumávat Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Ekologové: Stavba zasáhne do biotopu

Ekologové nevzdávají pomyslnou válku proti stavební akci v areálu bývalého podniku Milo Olomouc.

Po řadě protestů nyní vytahují kalibr v podobě čtyř chráněných druhů, které údajně ohrozilo kácení stromů v lokalitě u Mlýnského potoka a došlo k narušení biokoridoru.

„Podali jsme podnět na Českou inspekci životního prostředí kvůli absenci výjimek do zásahu do biotopu zvláště chráněných druhů,“ uvedl Miroslav Kutal z olomouckého Hnutí DUHA s tím, že již před třemi lety požadovalo sdružení kvalitní biologické posouzení, ke kterému podle Kutala nedošlo.

„Kácení břehového porostu, zpevňování břehů, demolice okolních budov, výstavba nové propojovací komunikace, tramvajové trati jakož i vlastního obchodního centra Šantovka výrazně zasáhne do biotopu uvedených zvláště chráněných druhů,“ uvádí ekologové v písemnosti, kterou zaslali na ČIŽP a také v elektronické kopii do redakce Olomouckého deníku.

Magistrát: Duha nepodala žádné stanovisko ani odvolání

Podle města je současný počin ze strany Hnutí Duha opětovným mařením jak výstavby obchodní galerie, tak vedení tramvajové trasy a také protipovodňového opatření.

„V případě Galerie Šantovka bylo kácení řádně povolené a již bylo provedeno. Hnutí Duha bylo účastníkem řízení a nepodalo žádné stanovisko či odvolání proti vydanému rozhodnutí. A až ve chvíli, kdy práce začaly, poslalo podnět inspekci s požadavkem na jejich zastavení od mostu v ulici Třída 17. listopadu po soutok s Moravou. Takové jednání je pro mě nepřijatelné,“ reagoval Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí.

Podle něj město zatím s kácením kvůli tramvajové trati čeká.

„Řízení o kácení dřevin v rámci připravované stavby tramvajové trati teprve probíhá, rozhodnutí vydáno nebylo a stromy se kvůli tramvajové trati nekácely. S vydáním rozhodnutí čekáme na závěry šetření inspekce. Duha bude mít možnost se proti námi vydanému rozhodnutí odvolat, protože je účastníkem řízení,“ sdělil Loyka.

Povodí má nařízenu náhradní výsadbu

Protipovodňová opatření, do kterých se v areálu bývalého Mila pustilo Povodí Moravy, jsou součástí rozsáhlé akce v délce 1,2 kilometru. Na celou etapu dílčích protipovodňových opatření má PMO podle své mluvčí Veroniky Slámové platná povolení ke kácení s nařízenou náhradní výsadbou.

„U Mlýnského potoka má vzniknout nový stavidlový uzávěr. Kvůli tomu jsme museli zmýtit několik pět až osmi kusů přestárlých a náletových stromů,“ upřesnila Slámová.

Upozornila, že akci chtělo Povodí provést již před lety.

„Kritika zásahů do výsadby byla před třemi lety důvodem, proč s touto etapou začínáme o dva roky později, než jsme původně plánovali. V roce 2008 se do stavebního řízení přihlásilo místní sdružení Duha a Unie pro řeku Moravu. Stavební řízení napadli a následně zastavili. Přípravy na stavbu jste tedy tehdy přerušili a upravili jsme projekt dle požadavků těchto sdružení. K novému projektu, který jsme hodně zaměřili na podporu rozvoje biodiverzity, již tyto organizace neměly připomínky,“ zmínila mluvčí PMO.

Šantovka: Na práce máme všechna povolení

Nejstručněji se k výtkám olomuckých ekologů vyjádřil investor budoucího obchodní komplexu Galerie Šantovka prostřednictvím svého mluvčího.

„Stavební práce probíhají na základě veškerých platných povolení a aktivity Hnutí Duha nebudeme komentovat,“ uvedl mluvčí Juraj Aláč.

Inspektoři vyřknou verdikt

Pracovníci olomoucké pobočky inspektorátu se ve čtvrtek sejdou přímo v dotčené lokalitě se zástupci Galerie Šantovka, s pracovníky olomouckého magistrátu a s představiteli Povodí Moravy.

„V lokalitě jsme již provedli jeden průzkum a ve čtvrtek se sejdeme se dotčenými stranami, s nimiž si budeme vyměňovat papíry. Rádi bychom si zde dokompletovali všechna vydaná rozhodnutí, tak abychom měli všechny potřebné podklady, proto abychom mohli říct: ano, je tady vše v pořádku, nebo ne, není,“ uvedl Radek Pallós, ředitel olomoucké pobočky ČIŽP.

Hnutí Duha již před časem zpochybnilo postup města při plánování tramvajové trati. Konkrétně vytklo okolnosti kolem projednávání návrhu změny územního plánu sídelního útvaru města Olomouce, jehož součástí byla i uvedená lokalita, kde má vyrůst nová čtvrť.

Na začátku prosince loňského roku společně s dalšími aktéry uspořádalo sdružení veřejnou debatu na téma vedení trasy nové tratě.

Začátkem letošního roku zaslali ekologové švýcarské vládě, která má rozhodnout o uvolnění dotace na trať, dopis, v němž upozorňují na výběr trasy a neposouzení jiné varianty vedení a také na předraženost celého projektu.

„Česká inspekce životního prostředí je kontrolním orgánem, který dohlíží na dodržování zákona o ochraně přírody a krajiny. Jako nezisková organizace zabývající se ochranou přírody jsme téměř „povinni“ ji informovat o tom, pokud obcházení zákona zjistíme,“ uzavřel Kutal.

VÍCE:

Šantovka: podívejte se, co se děje na staveništi

Tramvajovou trať na Nové Sady začnou stavět na jaře