Minulý týden záchranářský vrtulník letěl pro zraněného turistu, který po pádu uvízl v špatně dostupném údolí Bílé Opavy. Tam jsou záchranné mise z pohledu horské služby nejnáročnější.

„Nelze se tam dostat s žádnou technikou, zraněné přepravujeme na nosítkách. Tyto akce se mohou protáhnout, protože ne vždy počasí umožní vzlet vrtulníku,“ sdělil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Čtyřicetiletého turistu, který utrpěl zlomeniny obou rukou, minulý čtvrtek posádka záchranářského vrtulníku transportovala v podvěsu. Výletník se zranil při podklouznutí.

„Na dřevěném žebříku mu při výstupu ujely nohy a následoval pád,“ popsal nehodu zasahující člen Horské služby Jeseníky Jiří Hejtmánek.

Výběh vlků Hudsonových v olomoucké zoo
V olomoucké zoo vlk pokousal dítě, policie hledá svědky

Spousta zraněných v údolí Bílé Opavy

Právě po vydatných deštích návštěvníky údolí Bílé Opavy, které je plné kaskád a vodopádů, horská služba varuje.

Lávky, žebříky i kameny, po kterých se turisté v této lokalitě pohybují, totiž bývají hodně kluzké.

„Lidé by měli být opatrní a především na výlety volit vhodnou obuv. Zkušení turisté to vědí, ale někteří lidé jsou schopni se do náročného terénu vydat třeba v sandálech. Tráví zde dovolenou a atraktivní místo si chtějí prohlédnout, i když běžně na túry nechodí,“ zmínil Michal Klimeš.

V posledních letech se v údolí Bílé Opavy zranila řada lidí včetně dětí.

„Nemusí jít o vážné poranění, ale problém je, pokud se člověk nepostaví na nohy,“ dodal Michal Klimeš.

Jediným pomocníkem záchranářů v členitém terénu je takzvaný rakouský vozík, což jsou v podstatě lehká nosítka opatřená kolečkem.

Vizualizace bermy směrem k mostu v Komenského ulici
Bourání olomouckých mostů: u Bristolu po zimě, na Masarykově do tří let

Koloběžky? Zlomeniny i otřesy mozku

Úrazy se letos v Jeseníkách nevyhýbají pěším ani cyklistům, ale přibývá také zraněných koloběžkářů.

Většinou k bolestivé újmě přicházejí v lokalitách, které nabízejí adrenalinové zážitky, jako jsou třeba střediska K3 Sport v Koutech nad Desnou nebo Dolní Morava.

V Koutech se například jedná o atraktivní patnáctikilometrový sjezd na koloběžce od horní nádrže Dlouhých Strání až na náměstí areálu. Letošní novinka se stala velmi populární, ale řada jezdců už se také potloukla.

„Často jde o lidi, kteří na koloběžku nasednou poprvé v životě. Stačí pak málo, třeba terénní nerovnost. Koloběžka má úplně jiné vlastnosti než kolo, je mnohem vratší. Ošetřovali jsme zlomeniny i otřesy mozku,“ konstatoval náčelník Klimeš.

Tragický úraz se v nynější letní sezoně na horách ještě nestal, v minulých letech ale bylo několik úmrtí. Většinou se jednalo o náhlé srdeční příhody. Před dvěma lety zasáhl starší manželský pár sekundární výboj blesku, senioři přežili.

Mladý turista v Jeseníkách po zásahu bleskem zemřel v roce 2009.

Ředitel záchranné služby Olomouckého kraje Petr Hubáček
Šéf krajské záchranky v Olomouci abdikoval, už vybrali nového