Ve středu dopoledne se na tom dohodlo vedení města, kraje a olomoucké univerzity s generálním ředitelem České pošty Martinem Elkánem.

Zprávu potvrdila tisková mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová a první muž olomoucké radnice Martin Major.

Současně na jednání zaznělo, že se otevře i pobočka v obchodní galerii Šantovka. Ta podle původních plánů měla poštu na náměstí Republiky nahradit.

Odpůrci záměru zavření oblíbené pobočky v historickém jádru města jsou nadšení.

Jednání se uskutečnilo ve středu dopoledne v sídle Olomouckého kraje.

„Všichni přítomní se dohodli na tom, že pobočka České pošty na náměstí Republiky v Olomouci zůstane. Na pobočce navíc zůstane zachován i rozsah dosavadních služeb," sdělila Kamila Navrátilová.

Sloužila přes 130 let

Budova pošty na náměstí Republiky v OlomouciNa konci minulého roku přitom vyšlo najevo, že státní podnik hodá pracoviště umístěné v budově vybudované právě pro služby poštovního úřadu před více než sto třiceti lety, přestěhovat do galerie Šantovka.

Lidé, kteří filiálku na náměstí Republiky dosud hojně navštěvovali, měla nově obsloužit hlavně pošta na Horním náměstí.

„To byl také jeden z hlavních argumentů. Pobočka na náměstí Republiky byla využívaná. V její blízkosti navíc sídlí řada velkých institucí, univerzita, arcibiskupství," sdělil po jednání Martin Major.

Ministr: Poštu nerušte

Po řadě jednání a apelu na ministra vnitra, pod jehož rezort Česká pošta spadá, došlo v minulém týdnu k radikální změně.

Ministr Milan Chovanec ředitele Elkána pověřil tím, že má připravit podklady pro to, aby zůstala jedna z nejoblíbenějších olomouckých pošt i nadále na své letité adrese.

Velká nevole pak přišla od rektora Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslava Millera. A ze záměru nebylo nadšené ani olomoucké arcibiskupské.

Velké slovo měla petice

Martin Major po schůzce přidal, že velké slovo měla také petice, kterou připravili samotní obyvatelé.

Pod nesouhlas se stěhováním pobočky do obchodní galerie se podepsalo na tři a půl tisíce lidí.

Reakce na první informaci o tom, že pošta vedle městské knihovny zůstane, byla tak na straně jedné z iniciátorek petiční akce předvídatelná.

„To je skvělá zpráva," řekla Martina Potůčková ve středu odpoledne.