I když současný hejtman je v Olomouckém kraji známým politikem a na jeho jméno by voliči zareagovali.

O tom, že do krajských voleb vyrazí pod jinou značkou se však v Olomouci druhý den skutečně spekuluje a samotný Rozbořil ve čtvrtek musel opakovaně odrážet otázky na jeho případné spojení s rodicím se subjektem.

„Nebudu kandidovat za Volbu OK a nepomáhám nikomu při jejím založení," odrážel Jiří Rozbořil spekulaci, která od středy jako blesk lítala e-maily a sociálními sítěmi.

„V krajských volbách kandidovat nebudu," opakoval a ujišťoval, že zůstává členem ČSSD a ve straně předsedou okresního výboru a místopředsedou krajského.

„Hejtmanem hodlám být do voleb a termínu ustavujícího zastupitelstva," odpovídal.

Kandidovat za ČSSD nemůže

Za ČSSD nemůže hejtman Rozbořil kandidovat, protože by to bylo v rozporu se stranickým volebním řádem.

K odstoupení z kandidátky jej po zahájení trestního stíhání v kauze Vidkun vyzývaly špičky ČSSD. A hejtman také odstoupil.

Vedení strany požadovalo i jeho odchod z funkce hejtmana.

Rozbořila však podrželi krajští spolustraníci a koaliční partner KSČM.

Po rezignaci kvůli podezření z podplácení na podzim nezavolala ani krajská opozice.

Schopný politik by byl lákadlo

Že by jméno současného hejtmana bylo tahákem v krajských volbách a lákadlem pro jiné subjekty, potvrzuje i předseda sociální demokracie v Olomouckém kraji a Rozbořilův nástupce v čele kandidátky Jiří Zemánek.

„Pro různé subjekty by se nepochybně mohl stát velmi zajímavou tváří, je to schopný politik, dovedu si představit, že by se o něj pokoušely," zamyslel se politik.

Rozbořil by však podle Zemánka něco takového ČSSD neudělal, ač mu neumožnila pozici hejtmana obhájit.

„Nebude kandidovat za žádný jiný subjekt. Že přišly takové spekulace, to se muselo stát, když jeho jméno není na kandidátce sociální demokracie," poznamenal s tím, že na téma s hejtmanem hovořil.

Zemánek připomněl, že krajská sociální demokracie se za hejtmana v říjnu postavila, aby mohl dokončit misi v čele krajské samosprávy.

„A on ji dokončí jako sociální demokrat," uvedl Zemánek, podle kterého není Rozbořilova politická kariéra v souvislosti s trestním stíháním mrtvá.

„Sociální demokracie mu bohužel momentálně neumožnila kandidovat, ale až se odviní – my věříme, že se to stane – politickou budoucnost v sociální demokracii najde. Zase tolik schopných politiků jeho formátu na krajské úrovní nemáme," dodal poslanec a lídr ČSSD v krajských volbách.

Volba OK se rodí

Volba OK se v těchto dnech skutečně rodí, a to na Litovelsku.

Podle zakladatelů, kteří by chtěli nabídnout voličům v Olomouckém kraji nový subjekt, je však vše stále ještě spíše ve stádiu úvah.

Hejtmana skutečně oslovili.

„Volbu OK chceme založit jako alternativu k současným stranám. Zatím to je ve stadiu úvah a sbírání podpisů pro případnou registraci volebního hnutí. Pana hejtmana jsme oslovili, jestli by byl ochoten se v nějaké podobě zapojit, ale odmítl. Víc vám momentálně nejsem schopen říct, protože jde zatím opravdu jen o úvahy," sdělil litovelský místostarosta Viktor Kohout – zvolený za Sdružení nezávislých kandidátů.

Korupční aféra Vidkun

V olomoucké korupční aféře Vidkun čelí Rozbořil podezření z podplácení.

Politik od počátku tvrdí, že je nevinen.

Proti usnesení o zahájení trestního stíhání podal stížnost, kterou však Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo. Nato se hejtman obrátil na Ústavní soud. Zatím o námitkách hejtmana nerozhodl.

V olomoucké kauze, kde jde o podezřelé vazby mezi podnikateli, policisty a politiky, jsou stíháni dva dnes již bývalí vysoce postavení policejní důstojníci Karel Kadlec a Radek Petrůj, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý a hejtman Rozbořil.

Ten je jako jediný od počátku stíhán na svobodě.

Ostatní pobyli ve vazbě a z cely je propustili po třech měsících v polovině ledna.