„Lidé si na chování nepřizpůsobivých občanů v minulosti hodně stěžovali. Romové se na bazéně koupali v oblečení, někdy si i ve vodě přeprali věci. Množily se krádeže a docházelo k častým roztržkám a konfliktům, “ popsala situaci zhruba před dvěma lety jedna z pracovnic Služeb města Přerova.

Lidé se proto podle jejích slov raději bazénu vyhnuli obloukem a jezdili se koupat do okolních míst – třeba na koupaliště do Penčic nebo do Kojetína. Situace se dokonce vyhrotila natolik, že museli plavecký areál během letní sezony hlídat pracovníci ostrahy.

Nový plavčík má přitom na starosti nejen velký bazén, ale i brouzdaliště pro děti.

„Věříme, že se zaměstnáním nového plavčíka může něco změnit k lepšímu. Romové budou totiž více respektovat někoho ze svých řad,“ vysvětlil to ředitel společnosti Teplo Jaroslav Klvač.

Nový plavčík, třiatřicetiletý Zdeněk Klempár, je se svou novou prací spokojený. „Konečně mám dobré zaměstnání, dřív jsem dělal jenom pomocné práce, takže se to vůbec nedá srovnat,“ řekl.

Na novém působišti je už od května a během té doby podle jeho slov k žádnému většímu incidentu na bazéně nedošlo.

„Jen jednou jsem musel zasahovat ve sprchách, kde se prali naši. Nebyli to ale místní Romové, ale přijeli do Přerova z Berouna,“ popsal Klempár.

Romové proti němu podle jeho slov nemají žádné výhrady a respektují ho. „Když se něco děje, hned jsem tam. Vždycky je nějak srovnám,“ uzavřel Klempár.