Roman Smetana opustil zaměstnání ve stejný den, kdy měl nastoupit trest do vězení. Tam se však nedostavil.

Práci řidiče MHD opustil z vlastního rozhodnutí.

Olomouckému deníku to řekl ředitel Dopravního podniku města Olomouce Vladimír Menšík.

„Sdělil nám, že odchází na vlastní žádost. Vyhověli jsme mu a pracovní poměr s ním ukončili," sdělil Menšík.

„Od úterý 27. března už pan Smetana není zaměstnancem dopravního podniku. Pracoval tady přibližně osm let,“ uvedl šéf dopravního podniku.

Do vězení nepřišel

Řidič Smetana seděl ještě v pondělí až do 12 hodin za volantem městského autobusu. Hned po skončení své poslední ranní směny pak požádal nadřízené o ukončení pracovního poměru.

Roman Smetana se stal mediálně známým poté, co se soud začal zabývat jím pokreslenými předvolebními plakáty několika stran. Smetana na nich politikům přikresloval tykadla a dopisoval slogany, v nichž je označoval za lháře a zloděje.

Olomoucký okresní soud ho poslal do vězení, protože odmítl vykonat dříve uložené obecně prospěšné práce i domácí vězení.

Smetana měl po posledním verdiktu soudu v pondělí do 14 hodin nastoupit výkon trestu ve vazební věznici v Olomouci. Ve stanoveném termínu se tam ale neukázal.

„Mohu potvrdit, že Roman Smetana v pondělí do výkonu trestu nenastoupil. V úterý o tom budeme písemně informovat Okresní soud v Olomouci,“ sdělila mluvčí olomoucké vazební věznice Markéta Zimová.

Hrozí mu další trest

V případech, kdy odsouzený v určeném termínu nenastoupí do věznice a zároveň ani nepožádá o odklad výkonu trestu, se soud obrací na policii.

„Požádáme ji o dodání odsouzeného do výkonu trestu. Dělá se to bez zbytečného odkladu v řádu následujících dnů, nikoliv hodin. To, že odsouzený odmítl do výkonu trestu nastoupit se na výši již uloženého trestu nijak neprojeví. Pokud k tomu však nemá vážné zdravotní či jiné důvody, může se dopustit maření úředního rozhodnutí a vykázání, za což lze uložit další trest,“ sdělil předseda olomouckého Okresního soudu Michal Jelínek.

Olomoucká soudkyně Markéta Langerová původně třicetiletého řidiče autobusu Romana Smetanu v květnu 2011 odsoudila ke sto hodinám obecně prospěšných prací, což odmítl vykonat. Později odmítl také trest domácího vězení.

V polovině letošního února mu proto tatáž soudkyně vyměřila sto dnů vězení. Měl také zaplatit 15,5 tisíce korun, což už udělal. Před volbami v roce 2010 počmáral přibližně třicet volebních plakátů ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

Náhradu škody 15 tisíc korun požadovala jen ODS, které Smetana poničil nejvíc plakátů. Smetana po celou dobu poukazuje na to, že jej soudila manželka někdejšího poslance ODS Markéta Langerová a že je podjatá. Ta však jakoukoliv podjatost odmítá.