Dělníci již dokončili práce na obnově cestní sítě u hudebního altánku a oplocení, které stavbu chrání před přístupem veřejnosti, posunuli směrem k Havlíčkově ulici. Do vnitřku restaurace se však lidé poprvé podívají až při slavnostním otevření 27. června.

Zahrádka u historické restaurace je již v provozu. Lidé si tak mohou posedět na místě, kde dříve bývalo posezení U Včelek.

„Je to super, že si přímo v parku dáme s dětmi limonádu nebo kafe. Dlouhou dobu mi to tady chybělo. Ještě když tady byly včelky, tak se to dalo, i když to nebylo moc vzhledné. Ale teď se opravdu těším, až si na zahrádce něco dám,“ řekla Marta Konopná z Olomouce.

Už v pátek dělníci a těžká technika opustili prostor mezi Fontánou a hudebním altánkem. Pracovali zde na novém povrchu hlavní třídy v Rudolfově aleji.

Oplocení, které lidem zamezovalo přístup na staveniště, posunuli směrem k Havlíčkově ulici. Obyvatelům města tak bude tato část parku přístupná, stejně jako letní zahrádka.

„Příští týden budeme žádat stavební úřad o předání této části stavby do předčasného užívání, aby zde mohl být už normální provoz,“ vysvětlil Miloš Sonnewend z odboru investic magistrátu města, který má práce na Rudolfově aleji na starosti.

Fontánu otevřou promenádní koncerty

Do interiérů restaurace se lidé zatím nepodívají. Řemeslníci a výtvarníci zde totiž dokončují poslední úpravy. Známý šternberský výtvarník Petr Zlámal pracuje na nástěnné malbě, která se stane dominantou vnitřního prostoru.

„Malba bude připomínat propojení restaurace s parkem a zobrazí vlnění přírody. Je přímo naproti vstupu, takže hned při příchodu by měla hosty zaujmout. Příští týden postavíme barový pult, doplníme do interiérů nábytek a další vybavení. Vše jsme vybírali po dohodě s budoucím provozovatelem, architektkou paní Zlámalovou a mou ženou, která je také výtvarnicí,“ popsal přípravy majitel Fontány Vladimír Beckert.

První příležitost se po dlouhých letech projít restaurací budou mít Olomoučané v neděli 27. června při slavnostním otevření, které bude spojené se zahájením letní sezony promenádních koncertů u hudebního altánku. Obě akce jsou součástí programu Svátků města Olomouce.

Radnice do obnovy cestní sítě v první části Rudolfovy aleje investovala čtyřiadvacet milionů korun. Zbytek aleje by měli dělníci opustit v druhé půlce července. Původně však měla být rekonstrukce hotová do začátku prázdnin.

„Protože v květnu pršelo, tak se práce trochu zpozdily. Kolem dvacátého července by už ale měl být park průchozí,“ uvedl Sonnewend.

Součástí oprav v aleji bylo také položení dlažby pod letní zahrádkou Fontány.