Ocenění s dvojportrétem Josefa Dobrovského a Františka Palackého mu předá rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller.

„Vážím si ho za to, že navzdory všemu a všem hrůzám, které prožil, je laskavým a pokorným mužem. Celý život se snaží pomáhat," říká v rozhovoru pro regionální Deníku Jaroslav Miller.

Pane rektore, co říkáte na situaci okolo pan Bradyho, která vznikla u příležitosti letošního udílení státních vyznamenání?
Prezident zřejmě chtěl panu Bradymu medaili původně dát a pak si to z nepochopitelných důvodů rozmyslel, ale já mám přesně opačný názor. Pana Bradyho znám a vím, že to je člověk, který si vyznamenání od hlavy státu rozhodně zaslouží. Pokud pana Bradyho prezident pozve do České republiky a pak řekne ne, tak to považuji za řekněme eticky velmi problematické. Já jako občan jsem došel k opačnému názoru. Tedy, že pan Brady si vyznamenání zaslouží. Protože mám možnost jako rektor, rozhodnout, komu univerzita vyznamenání udělí, rozhodl jsem se, že pana Bradyho oslovím a nabídnu mu Medaili Univerzity Palackého s tím, že univerzita bude poctěna, pokud ho bude moci ocenit.

S panem Bradym jste potkal ještě coby student v Kanadě. To, že se znáte osobně, hrálo při rozhodování roli?
V Torontu jsem byl v první polovině roku 2001, což bylo chvíli potom, co byl Hanin kufřík, sestry pana Bradyho, objeven v Tokijském muzeu. Tehdy jsem byl možná na první nebo druhé přednášce, kterou o tom pan Brady měl. To ve mně zanechalo hluboký dojem a pak jsme spolu ještě asi dvakrát diskutovali. Od té doby jsem ho neviděl a teď jsem se dočetl, že má dostat vyznamenání. Zaradoval jsem se, protože si myslím, že si ho opravdu zaslouží a velmi jsem mu to přál, ale jak říká Milan Kundera: „Život je jinde."

Kdy jste se rozhodl udělit panu Bradymu medaili. Byla to okamžitá reakce na dění?
V podstatě ano, podlehl jsem emocím a nabídl jsem panu Bradymu ocenění Univerzity Palackého a jsem rád, že jsem to udělal.

Navzdory hrůzám laskavý a pokorný

Jaký Jiří Brady podle vás je a za co si ho nejvíc vážíte?
Vážím si ho za to, že navzdory všemu a všem hrůzám, které prožil, je laskavým a pokorným mužem. Na základě hrůzného zážitku, kterým si prošel, se snaží celý život pomáhat. A za to zaslouží velkou úctu.

Nebojíte se případného politického tlaku na UP? Co když má Hrad pravdu a pan Brady na seznamu oceněných nebyl, i když to tak nevypadá?
Jako rektor mám autonomní právo navrhnout a ocenit koho uznáme za vhodné. Od toho máme autonomní, svobodné univerzity.

Medaili předáte v pátek v Praze na Staroměstském náměstí, pozvete pana Bradyho i Olomouce?
Původně jsme měli v plánu předat medaili panu Bradymu v Olomouci, ale protože je to devadesátiletý pán, tak nás jeho rodina poprosila, jestli by to nebylo možné v Praze a my jsme to akceptovali. Na příště bychom ho ale rádi do Olomouce pozvali. Pokud by pozvání přijal, tak bychom ho samozřejmě poprosili o jednu nebo dvě přednášky.