„Sto padesáté narozeniny jsou ve věku školy poměrně výjimečné datum. Můžeme s hrdostí říct, že jsme nejstarší česká střední škola na Moravě. Založil ji ještě rok předtím císař František Josef I., tehdy byla povolena první dvě gymnázia na Moravě s českým vyučujícím jazykem," říká v rozhovoru pro regionální Deník ředitel školy Radim Slouka.

Je pravda, že byl císař František Josef I. u prvních maturit?
Ano. První maturity v roce 1872 se odehrávaly v období srpna. V tu dobu měla v okolí Olomouce armáda manévry, císař jim byl přítomen a naprosto nečekaně projevil zájem se maturit zúčastnit. Brzy ráno tak do školy dorazil jeho pobočník, sdělil, že Jeho Veličenstvo přijde přímo k maturitám, a nastal šílený zmatek. Kolem 9.30 se Franz Josef dostavil, zkoušel se dějepis. Sám pokládal otázky a také je známkoval. Takže můžeme říct, že v historii naší školy je čtveřice studentů, kteří možná jako jediní v tehdejším mocnářství měli známky přímo od císaře.

Jeho návštěva ale škole vlastně pomohla…
Ano. Vladař konstatoval, že gymnázium funguje v naprosto nedůstojných podmínkách, škola totiž byla v prostorách, které jí zapůjčili čeští měšťané. Původně to byly byty. Císař tak vydal pokyn, aby se postavila nová budova. Ta dnes stojí v Kosinově ulici, v současné době tam působí jiná střední škola a gymnázium tam bylo až do divokých reforem v padesátých letech minulého století. Pak se muselo sloučit s jinými gymnázii a tehdy se Slovanské gymnázium přestěhovalo do budovy české reálky, kde působí doteď.

Prostor bývalého obchodu na Dolním náměstí v Olomouci se mění na kulturní prostor s divadlem, galerií i kavárnou
Na nové divadlo v Olomouci lidé poslali už téměř 550 tisíc

Kolik studentů tehdy začínalo?
Na začátku to byly desítky studentů, ale dá se říct, že už od doby první republiky mělo gymnázium velký počet studentů. Bylo to dáno tím, že českých středních škol bylo velmi málo. Měli jsme tak studenty z celé střední a severní Moravy. Teď se situace opakuje, protože k přijímacím zkouškám se k nám sjíždí děti z pěti okolních krajů. To nás velmi těší.

Před 150 lety to byl císař František Josef I., kdo by vás ale potěšil dnes, kdyby se neočekávaně přišel podívat na maturity…
Možná někdo z absolventů. Za těch 150 let máme několik osobností, na které by mohla být hrdá celá Evropa. Asi tou nejvýznamnější je kardinál František Tomášek a tam by mě velmi zajímalo, co by říkal na to, jak dnes škola vypadá a jak se studenti chovají.

Jaká další jména byste ještě zmínil?
Nesmírně významným absolventem byl primátor města Olomouce JUDr. Richard Fischer. On dal tvář současné Olomouci, vytvořil Velkou Olomouc, připojil okolní části. Z jeho podnětu také vznikla budova vlakového nádraží, byly položené tramvajové tratě. Vznikly průmyslové zóny, zkrátka bez tohoto člověka by město vypadalo úplně jinak. Z moderní historie bych zmínil režisérku pohádek Vlastu Janečkovou, Emila Viklického či olomouckého patriota a umělce, pana Richarda Pogodu. Bez nadsázky lze říct, že bez Slovanského gymnázia by obtížně vznikala olomoucká univerzita, obnovená po druhé světové válce. Několik našich učitelů tehdy odešlo zakládat její fakulty.

Památník osvobození Olomouce Rudou armádou u vstupu do Čechových sadů v Olomouci
Olomouc opraví památník Rudé armády. Okolí splyne s parkem

Pokračuje tradice úspěšných absolventů i dnes?
Mám pocit, že v poslední době zažíváme naprosto mimořádné období. Nejen že je obrovský zájem o studium na naší škole, z čehož máme obrovskou radost, ale už tři roky po sobě jsme si na osmileté gymnázium mohli vybírat jedno dítě z osmi až devíti. To je exkluzivní výběr, ale projevuje se to i v jejich výsledcích. Za poslední tři roky máme tři české hlavičky, což je nejvýznamnější ocenění pro vědce studenta. Jsme na děti velmi pyšní. Máme i vynikající sportovce, v současné době u nás studuje třeba Eda Bezděk, mistr světa ve veslování. Škola žije plnohodnotným životem, snažíme se, aby děti po vyučování ze školy neprchaly, ale aby v ní zůstaly v kroužcích a nepovinných předmětech.

Ve funkci ředitele školy jste posledních deset let. Přirostla vám za tu dobu škola k srdci?
Víte, já jsem ve výjimečné pozici. Na naši školu chodili moji rodiče, dokonce můj děda byl dvanáct let předsedou sdružení rodičů. V současné době tady studují moji synové, jejich bratranci a sestřenice, z naší rodiny tady studovalo nebo studuje šestnáct lidí. Takže srdeční záležitostí takhle škola pro mě je určitě. Dokonce se tu moji rodiče poznali a možná bych se bez ní vlastně ani nenarodil. Je to inspirující, ale i zavazující, protože cokoli, co v té škole udělám nebo vymyslím, je kritizováno nejbližší rodinou.

V rámci oslav máte nachystaný celoroční program. Co jste si připravili?
Rádi bychom veřejnost oslovili dvakrát. Na jaře máme velkou akci a tou je dvojpředstavení našeho školního divadla, nesmírně úspěšného, které se uskuteční v olomouckém Moravském divadle. Budou tam dva upravené divadelní kusy Maryša a Naši furianti. Jeden kus bude vážnější, druhý veselejší. Jsou to úžasná představení a třeba Maryša měla více než šedesát repríz po celé republice. Úroveň našeho studentského souboru je setrvale skvělá. Představení je 10. června a doporučoval bych koupit lístky v předstihu, myslím, že se po nich rychle zapráší.

Ilustrační foto
Dálnice na Kokory odložena? Fámy, chystají se výkupy a povolení

Jak bude vypadat podzimní část?
Ta bude cílit na absolventy, kteří jsou pár let už ze školy. Bude mít několik částí. Dvanáctého října odstartuje výstava k výročí ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Týden nato začne hlavní týden oslav. V pátek 20. října to bude slavnostní koncert varhanní a komorní hudby v chrámu sv. Václava v Olomouci. A den nato vypukne den otevřených dveří na obou budovách gymnázia a na něj odpoledne naváže společenský večer na Výstavišti Flora v pavilonu A. Budeme tam mít i jednoho významného hosta, kterého zatím však neprozradím. Všechny informace jsou na našem školním webu.

Co byste škole do dalších 150 let popřál?
Popřál bych jí, aby se jí vyhnuly devastující změny a restrikce, jako tomu bylo v minulosti. Mám za to, že naše školství potřebuje klid, a ten nemá. Pokud škola setrvá ve formátu, v jakém je teď, a bude mít dost prostředků na rozvoj a údržbu, nadále skvělé učitele a žáky, tak bude vše v pořádku.

Olomoucká Zaohrada na konci dubna 2017. Nabízí na čtyřicet záhonů
V centru Olomouce funguje veřejná zahrada, lze tam pěstovat i relaxovat