Společnost Baxter se rozhodla uzavřít svůj přerovský závod z důvodu dlouhodobého poklesu globální poptávky po dialyzačních setech, které se zde vyrábějí.

„Jsem z toho v šoku. Neměli jsme vůbec tušení, co nás čeká, když jsme přišli na sezení s vedením firmy do hotelu Jana. Řekli nám, ať už zítra nechodíme do práce. Zaměstnavatel prý nemá odbyt, a tak se mu provoz v Přerově nevyplatí,“ líčí jedna z pracovnic firmy Gambro, paní Iveta.

„Mám děti na škole, takže je z toho člověk špatný. Šly jsme si s holkami někam sednout, ať to trochu rozdýcháme,“ dodává žena, pro kterou prý bude těžké najít novou práci.

„Sice nám rozdali nějaké letáky s tím, že bude v pondělí na hotelu Jana pracovní burza, ale moc si od toho neslibuji,“ říká.

Olomoucký Garden Food Festival servíruje burgery, ústřice i cvrčky.
Olomoucký Garden Food Festival přilákal 12 tisíc lidí

Nesouvisí se schopnostmi a výkonem

Přerovský závod Gambro Czech Republic vyrábí hadičkové systémy a příslušenství dialyzačních souprav. Světový koncern Baxter se stal jeho vlastníkem v roce 2013 a v posledních letech mu výrazně klesají tržby. A to je také hlavní důvod uzavření přerovské továrny.

„Tento krok se dotkne šest set dvaceti pracovníků. V tuto chvíli byli požádáni, aby už do práce nechodili. Nyní započal proces třicetidenního jednání se zaměstnanci,“ konstatoval mediální zástupce firmy Roman Pavlík.

Prvořadým cílem je podle něj minimalizovat dopady na zákazníky a pacienty a podat pomocnou ruku všem pracovníkům, kterých se změna dotkne.

„Je potřeba zdůraznit, že rozhodnutí o uzavření závodu v Přerově nijak nesouvisí se schopnostmi či pracovním výkonem zaměstnanců,“ doplnil.

Zástupci společnosti už se obrátili na velké zaměstnavatele v kraji a v pondělí 22. května se koná od 8 do 14 hodin v hotelu Jana pracovní burza.

„Účast na ní už přislíbilo deset zaměstnavatelů,“ podotkl.

Věznice na hradě Mírov.
V Mírově budou na Kajínka lákat turisty

Horká linka i pomoc psychologa

Společnost Baxter je připravena začít bezprostředně spolupracovat se všemi dotčenými subjekty a hodlá být během tohoto složitého období nápomocna všem pracovníkům.

„Je pro ně zřízena telefonní linka zajištěna je i pomoc psychologa. Nad rámec plnění zákonných povinností, týkajících se odstupného, se společnost zavazuje poskytnout lidem i další odstupné, vyplácené na základě dobrovolného rozhodnutí společnosti,“ konstatoval.

Česká republika zůstává pro společnost Baxter nadále důležitým trhem, na který bude i v budoucnu dodávat své dialyzační produkty i portfolio svých špičkových nemocničních výrobků.

Pro přerovský region, který zápasí s vysokou nezaměstnaností, bude uzavření závodu citelnou ránou. Přestože minulý měsíc nezaměstnanost mírně poklesla - ze 6,4 procenta na 5,9 procenta, stále je v kraji druhá nejvyšší.

Ilustrační foto
Nezaměstnanost na Přerovsku klesla, stále je však druhá nejvyšší v kraji