Připravované baletní zpracování muzikálového „Ježíše" v Moravském divadle se premiéry nedočkalo. Chyběla licence k hudbě.

Tesně před premiérou divadlo tak divadlo atraktivní a nazkoušený titul odvolalo.

Olomoučtí radní v úterý řešili, jak dál v příspěvkové organizaci. Ředitel divadla Josef Podstata musí do dvou týdnů přijít s řešením, jak do budoucna podobným situacím předejít.

„Pozvali jsme si pana ředitele v souvislosti se situací v divadle a zrušenou inscenací Jesus Christ Superstar. Jedná se o pochybení, které se nesmí opakovat. Řediteli jsme proto uložili, aby na příštím jednání rady předložil přehled systémových opatření s cílem zabránit tomu, aby se něco podobného mohlo stát znovu," shrnul náměstek primátora Jan Holpuch.

Podstatu čeká i finanční postih, o jehož výši se rozhodne na příští radě.

„Zvážili jsme celé spektrum možností, které rada má, a shodli jsme se, že situace se promítne do hodnocení ředitele," dodal náměstek s odkazem na mimořádné odměny, které budou projednávané v souvislosti s výročními zprávami příspěvkových organizací.

O nutné změně mluvil v souvislosti s licencemi ředitel divadla už v týdnu po neuskutečněné premiéře. Nyní je jasné, že jiná cesta není.

„Léta zavedený systém získávání licencí se touto nešťastnou situací ukázal pro dnešní dobu nedostačující a riskantní. Byl jsem pověřený tím, abych okamžitě zpracoval a navrhl systémová řešení, aby se to nemohlo nikdy opakovat," uvedl Josef Podstata.

Autoři byli neoblomní

Jak již dříve uvedl, o licencování soundtracku z filmu Jesus Christ Superstar požádalo divadlo agenturu Dilia, která pro něj práva zajišťovala, v listopadu 2011. Přes Ochranný svaz autorský se záležitost dostala k nakladatelství Universal Music, které licenci přislíbilo.

„Jednání byla započata v lednu 2012 a do února 2013 nebylo ze strany nakladatelství sděleno, že licenci k hudbě v rámci baletního představení nemohou poskytnout. Řekli nám, že je třeba se obrátit na jinou instituci reprezentující práva autorů. Ta pak po dalším třítýdenním jednání licenci neudělila," připomněl Zdeněk Harvánek, vedoucí divadelního a hudebního oddělení agentury Dilia.

Nepomohla ani následná cesta Josefa Podstaty do Londýna, autoři muzikálu byli neoblomní. Licenci na „Ježíše" totiž v současné době drží pražské Hudební divadlo Karlín a jiné užití v České republice právníci britské strany nedovolili.

Premiéry koncem března se tedy diváci Moravského divadla nedočkali.

SOUVISEJÍCÍ: Co s olomouckým "Jesusem"? Radnice žádá vysvětlení, divadlo čeká postih