Práce začnou příští měsíc a až v srpnu skončí, budou mít Olomoučané k dispozici navíc stovky stání pro auta, více stanovišť pro kontejnery, nové lavičky i koše.

Časem se zazelená také sto padesát stromů a přes pět tisíc keřů.

Druhá fáze rekonstrukce se tentokrát zaměří na ulice Heleny Malířové, Janského, Jeremiášova, Kischova, Lužická, Nešporova, Schweitzerova, Sienkiewitzova a V Křovinách.

„Vzniknou čtyři nová dětská hřiště i čtyři sta parkovacích míst, zrekonstruujeme vozovky, chodníky, vysadíme zeleň a osadíme nové veřejné osvětlení a mobiliář," vypočetl změny náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Hřiště pro děti vyrostou v ulicích Jeremiášova, Kischova, Lužická a v Křovinách.

Nejvíce dotazů na parkování

První etapa obnovy sídliště skončila loni v září a lidé tak mohou srovnávat a hodnotit.

„Je dobré, že přibyla místa, kde si mohou děcka hrát. Vadí mi ale, že zmizely nádherné javory, to mě zklamalo. Alej v Nedvědově ulici mi navíc přijde nedokončená," podotkla k výsledku pětatřicetiletá Dagmar.

„Na ulici Kapitána Jaroše zase pokáceli osm zapojených borovic a místo nich postavili dvě parkovací místa," dodala. Na druhou stranu ji potěšily vysázené keře.

Při současném počtu aut je však nedostatek místa k parkování na sídlišti problém a mnozí jejich nárůst vítají.

„Bydlím v Kischově ulici, kde je podelné parkování a nestačí to. Řidiči stojí i na trávě, protože parkovat třeba čtyři sta metrů od domu je nepříjemné. Snad se s tím parkováním podaří něco udělat," řekl Petr Bližňák.

Jeho slova potvrzuje i vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

„Když jsme začali celou akci řešit, nejvíce dotazů směřovalo na možnosti parkování. O zlepšení podmínek parkování byl a je stále největší zájem," zmínil Loyka.

Stromům brání kabely a roury

Při obnově sídliště padnou některé stromy, žádný by však neměl být skácen zbytečně.

„Mnoho stromů na sídlišti také v minulosti vysadili občané bez souhlasu vlastníka pozemku, tedy města, i bez znalostí vedení inženýrských sítí. Šlo jistě o dobrý úmysl, který však byl nevhodně zrealizován," uvedl vedoucí.

Právě kvůli vedení elektřiny, plynu a jiným sítím je na Povelu pro výsadbu jen velmi málo vhodných míst.

V první etapě za čtyřiapadesát milionů korun přibylo na sídlišti přes sto čtyřicet stromů a tři tisíce keřů a vznikly čtyři desítky nových stání pro auta.

Náklady na pokračování regenerace sídliště vycházejí na sedmačtyřicet milionů korun, z nichž asi pětaosmdesát procent, tedy čtyřicet milionů korun, by měla pokrýt evropská dotace.