Podle prodejců jsou sice zájemci právě kvůli aféře s metanolem vlažnější, ale poptávka po kořalce z pálenic byla je a bude pořád. I když prodej alkoholu vypáleného v pěstitelské pálenici zakazuje lihový zákon a prodejcům za to hrozí pokuty.

Hygienici nad poptávkou po alkoholu neznámého původu kroutí hlavou a lidem radí, aby i na černém trhu požadovali doklad o rozboru alkoholu a měli tak jistotu, že pořizují bezpečné pití nebo že je prodejce nechce šidit v procentu alkoholu.

Překvapená pěstitelka

„Ano, máme ještě z hrušek i jablek. Má 53 procent a pochází k renomované pálenice na Přerovsku. Výborná kvalita," ujišťovala žena, která zvedla telefon s číslem uvedeném pod jedním z mnoha inzerátů nabízejících ovocnou pálenku, v tomto případě za 230 korun litr.

„Kolik prodáme? Do patnácti litrů. Musela bych se podívat, až přijedu domů, z hlavy to teď přesně nevím," uvedla.

Když se dozvěděla, že nejde o vážný zájem o nabízený destilát, ale informace pro připravovaný článek, a zároveň uslyšela sankci, která ze zákona o lihu hrozí za prodej kořalky vypálené z ovocného kvasu, byla v šoku.

„Taková pokuta za pár litrů? To jsem teda nevěděla. Vloni se nám na zahradě urodilo, vypálili jsme hodně. Tak jsme letos poprvé zkusili něco prodat, ať to doma neleží," vysvětlovala a nezastírala, že se peníze utržené za alkohol v domácnosti hodí. Zatím moc lahví neprodala.

„Lidé jsou kvůli metanolu opatrní. Když neprodáme, tak neprodáme," dodala.

Metanolová aféra se dotkla ovocných pálenek jen velmi okrajově. Slivovice naopak kolikrát spíše ochránila ty, kteří se napili smrtícího koktejlu. Například na Blanensku tehdy skončil v nemocnici osmatřicetiletý muž s vážnými příznaky otravy metanolem poté, co si přes internet koupil a následně vypil pančovanou slivovici. Z nemocnice nakonec odešel bez následků.

Jak se ochránit?

Při procesu pálení ovocného kvasu přirozeně vzniká metanol a jeho tolerance z pohledu přípustných limitů je mnohem vyšší než u rumu. Hygienici však radí, aby všichni, kteří si chtějí koupit pálenku přes inzerát, neriskovali a nechali si předložit rozbor.

„Na metanol, aby měli jistotu, že limit není vyšší, na ethanol, jehož množství ukáže, zda je prodejce nechtěl oklamat, a na 2-propanol, aby měli jistotu, že nejde o něco smíchaného z denaturovaného lihu," doporučila vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Olomouckém kraji Jitka Švecová.

Podle spolumajitelky jedné z nejstarších pálenic na Olomoucku by s metanolem u ovocných pálenek neměl být žádný problém.

„Pokud pochází odtud, nebála bych se. Víme však, že v některých regionech pálí po garážích ve všelijaké kvalitě, aniž by se to řešilo. I v takovém případě bych viděla jako hlavní problém okrádání státu na daních, než oslepnutí z metanolu," reagovala zkušená podnikatelka v pěstitelském pálení, která si nepřála zveřejnit jméno.

Co říká zákon?

Generální ředitelství cel ví, že většina on-line nabízených destilátů z ovocného kvasu pochází z pěstitelských palíren, přestože je takový prodej zakázaný.

„Líh vyrobený pěstitelským pálením nesmí být prodáván. Je to služba zákazníkům a porušení je přestupek, za který hrozí pokuta až 500 tisíc korun. Pěstitel, který odveze ovoce na vypálení, má takto vyrobený alkohol pro vlastní spotřebu," připomněla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Podle zákona o lihu je navíc povolenou surovinou k výrobě pálenky pouze ovoce, šťávy z ovoce nebo odpad ze zpracování ovoce. „Pokud provozovatel pěstitelské pálenice zpracuje jinou surovinu, hrozí mu pokuta až 500 tisíc korun," upozornila. Ani ten nesmí nikomu dalšímu prodat vyrobený líh. „Pokud by tak učinil, dopustil by se správního deliktu se sankcí do výše 100 tisíc korun," dodala.

Celníci kontrolují pálenice, kde musejí vést evidenci toho, kolik a komu vypálili, a zároveň mají speciální tým na internetovou kriminalitu. „Oddělení hlídá nejen padělky textilu, ale i lihové výrobky na inzertních serverech. Monitorují je a zjištění předávají příslušným celním úřadům," varovala Kaňková.

Příklady aktuálních inzerátů

Slivovice z přírodních trnek Nabízím dodání originální slivovice z nešlechtěných trnek ze zlínské oblasti, destilace v certifikované palírně – doložitelný doklad, zdravotně nezávadná, ročníky 2004–2010, 51,5–52,0% alkoholu, min. odběr 10litrů, přírodní lék i originální pochutina, dodání po celé ČR zdarma, degustační vzorek na vyžádání, cena dohodou

Prodám trnkovou slivovici 280kč/litr Prodám slivovici 50%, možné ročníky 2010 až 2013, litr za 290 kč.

Extra jemná slivovice z Moravy Prodám 100% přírodní produkt, slivovici z pravých švestek, stromy chemicky neošetřované, nehnojené, z přezrálých sladkých švestek. Tradiční produkt přírodního kvašení a historické destilace podle starých postupů a tradic. Slivovice je velmi jemné chuti o síle 51% a prověřená řadou koštů. Není vhodné jí podchlazovat v chladničce, pije se o pokojové teplotě, kde vynikne její jemnost. Podchlazují se špatné slivovice. Přijedte, rád okoštuji s Vámi. Eventuálně možné zaslání od 5L i na dobírku.