„Přechod z mírového stavu k válečně rozvinované struktuře vojenských útvarů je jednou z páteřních činností ozbrojených sil při zajišťování úkolů obrany vlasti," sdělil během návštěvy cvičení náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář.

Ten krátce po nástupu do funkce avizoval, že se armáda musí vrátit k takové prověrce.

Připravena byla modelová ukázka činnosti na jednotlivých pracovištích. Na cvičení nebyly povolány zálohy ani si armáda nevyžádala materiál a zařízení z civilního sektoru. Činnost simulovali jako figuranti příslušníci přáclavického útvaru.

Samotná ukázka začínala na kontrolně propouštěcím místě na příjezdové cestě k areálu kasáren, kde hlídka zkontrolovala osoby a projíždějící vozidla

„Při vyžadování věcných prostředků, například nákladních automobilů pro potřeby ozbrojených sil, bychom v reálu spolupracovali se starosty obcí s rozšířenou působností," vysvětlil ředitel Krajského vojenského velitelství Olomouc plukovník Josef Kula. Po kontrole pak vozidla s posádkami pokračovala do areálu.

Lékařská prohlídka a pak pro výstroj

Prověrka se týkala i takzvaného přijímacího střediska, kde by v případě mobilizace proběhlo zaevidování příchozích a jejich lékařská prohlídka.

„Odtud jsou záložníci směřováni do vystrojovacího střediska, v němž obdrží potřebnou vojenskou výstroj tak, aby se mohli zapojit do další činnosti v jednotce," popisoval mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Podle náčelníka generálního štábu cvičení potvrdilo, že vojáci ovládají základní postupy a činnosti.

„Můžeme tak postoupit do dalších fází modelového procvičování mobilizačních opatření," zhodnotil Bečvář.

Tím bude mobilizační a stmelovací cvičení v dubnu příštího roku, do kterého se kromě příslušníků 73. tankového pluku zapojí také příslušníci jednotky aktivních záloh tohoto útvaru.

„V praxi procvičíme činnost útvaru při splnění úkolů zvýšené bojové pohotovosti, doplnění mírové nenaplněnosti a provedení stmelení praporu, které vyvrcholí bojovými střelbami," nastínil.

Poslední fází cvičení pak bude prověření demobilizace, tedy propuštění povolaných příslušníků aktivní zálohy z výkonu vojenského cvičení. Ani v tomto případě se cvičení nedotkne veřejnosti, kromě povolaných příslušníků aktivní zálohy.