Národní olympijské centrum má vyrůst u prostějovského zimního stadionu.

Richardu Benýškovi vadí, že se jakožto majitel nedaleké nemovitosti nemohl stát účastníkem řízení a věci ovlivnit.

Jeho žádost prostějovští úředníci neuznali.

„Úřední šiml zařehtal velmi rychle a upozornění na podjatost smetl ze stolu. Prostě si to chtějí bačovat sami a nepřipustí si žádné problémy. Už jsem proto podal správní žalobu," sdělil Benýšek.

Pokračuje tak v kritice příprav projektu třípodlažní haly, se kterou vystoupil před prázdninami.

Zdůrazňuje, že ve vedení spolku má své politické zástupce Olomoucký kraj, město Prostějov a členem představenstva je i manažer světoznámých sportovních hvězd Miroslav Černošek.

Podnikatel: Umetají mu cestu

Benýšek se domnívá, že úřady pod tlakem představenstva umetají stavbě centra cestu.

„Stanovy spolku členy zavazují k použití všech prostředků, aby stavba Olympijského centra byla postavena. Kéž by vždy ve správních řízeních úřady rozhodovaly tak rychle jako v tomto případě," dodal podnikatel.

„Z veřejných zdrojů nám tady roste projekt, od kterého drží veřejnost stranou. To se to pak staví!" poznamenal.

Krajský úřad upozornil, že střet zájmů není možný, protože rozhodování politiků a úředníků se nepotkává.

„Pan Benýšek si pravděpodobně plete kompetence krajského úřadu, tedy státní správy, a kompetence Olomouckého kraje jako samosprávy," uvedla mluvčí Kamila Navrátilová.

Dodala, že krajský úřad rozhodl ve správních lhůtách. Snahou úředníků je podle ní zbytečně správní řízení neprodlužovat a odpovídat v co nejkratších termínech.

Pokud je to možné a není nutné nařídit například ústní jednání nebo šetření na místě, rozhodují úředníci do třiceti dnů.

Kraj na něj reagovat nechce

„Reagovat na tvrzení pana Benýška, která spíše směřují k jeho osobním či podnikatelským aktivitám a záměrům, členům vedení kraje nepřísluší," řekla Kamila Navrátilová, že do osobních rovin se hejtmanství pouštět nebude.

Přehled podnikatele Benýška o přípravách víceúčelové třípodlažní haly zpochybňuje i spolek Prostějov olympijský.

„Motivy k atakům pana Benýška vůči olympijskému sportovnímu centru neznáme. Domníváme se, že není správně a zcela informován o projektu a smyslu haly Olympijského sportovního centra," uvedl mluvčí spolku Petr Chytil.

Podotkl, že výpady proti úředníkům při správním řízení a povolování stavby mohou být důsledek osobních frustrací z předchozích jednání s úřady v Benýškových soukromých aktivitách.

„Věříme, že společenská prospěšnost nového sportoviště pro mládežnický a juniorský sport nemůže být tak úspěšnému a osvícenému podnikateli trnem v oku," doplnil Chytil.

Projekt za 110 milionů

Benýšek je bývalý majitel hokejové Slavie, vlastník rozsáhlých polností a lesů například v okolí Běleckého mlýna na Prostějovsku a napsaná je na něj mimo jiné i společnost Krátký film Praha.

Stavbu Národního olympijského centra má zaplatit dotace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Letos dává resort třicet z celkových zhruba sto deseti milionů korun. Olomoucký kraj posílá osm milionů na projektovou přípravu, Prostějov vkládá pozemky.

Nová multifunkční hala olympijského centra pro sportování mládeže má vyrůst do konce příštího roku.

Pevná tribuna pojme až 600 diváků, s mobilní tribunou se pod střechu vejde na 2500 lidí. Hala má sloužit tenistům, volejbalistům i veřejnosti.

Národní olympijská centra mají být s pomocí státních dotací postupně vybudována také v Nymburku, Račicích, Harrachově, Novém Městě na Moravě a Ostravě-Vítkovicích.