„Přál bych si také spuštění transparentního zveřejňování smluv na webových stránkách města," říká například.

Primátor Olomouce Antonín StaněkKonec roku vybízí k hodnocení. Co vás osobně v Olomouci od loňského ledna do prosince potěšilo a kde se vaše očekávání nenaplnila?
Potěšilo mě především to, že jsme dokázali v nelehkých ekonomických časech najít rozumnou cestu pro řízení života města. Těší mě, že jsme mohli investovat přes padesát milionů korun do oprav a rozšiřování komunikací, což ocení opravdu každý obyvatel města. Jsem rád, že jsme mohli dát desítky milionů do modernizace našich škol, pozitivně vnímám například i výrazný obrat k lepšímu ve věci přechodů pro chodce a mám radost, že jsme dotáhli do konce myšlenku takřka bezplatné MHD pro seniory. Přál bych si, aby se už povedlo spustit i na webových stránkách města transparentní zveřejňování smluv, který zatím funguje jen ve vnitřním systému města. O nenaplnění očekávání bych přímo nemluvil, ale netěší mne, když zjišťuji, jak obtížně se prosazují některé věci, které jsou ve prospěch města, a rozhodují o nich jiní, na celostátní úrovni. Tím myslím třeba regulaci hazardu, systém přerozdělování sdílených daní, budování východní tangenty a podobně.

Které z plánovaných událostí roku 2016 ovlivní podle vás svým rozsahem život ve městě nejvíce? A jaké menší akce ho mohou zpříjemnit?
Největší investiční akcí bude rekonstrukce tramvajové trati v ulici 1. máje. Půjde o technologicky a organizačně náročné dílo, jsem si ale jistý, že výsledkem bude kvalitní důležitá komunikace v centru města. Osobně se velice těším na otevření obnoveného rozária, kterému se díky velkorysé rekonstrukci vrátí jeho postavení chlouby olomouckých parků. Těch relativně menších věcí je hodně, řadu lidí potěší třeba vybudování Afrického pavilonu v olomoucké zoo, nepochybně dobré budou různé kulturní akce během roku, jako jsou třebas Svátky města či Olomoucké kulturní prázdniny, jsem zvědav, jak se s rychle rostoucí popularitou „vypořádají" organizátoři unikátních barokních slavností.

Co byste popřál Olomouci do nového roku a s čím do něj jdete vy?
Olomouci i Olomoučanům přeji jednu podstatnou společnou věc – vzájemně dobrý vztah. Přeji lidem, aby mohli mít své město rádi, aby se jim v Olomouci žilo dobře a aby cítili hrdost na toto krásné město. Městu přeji dobré rozhodování a také co nejlepší konstelaci dalších okolností, které my odsud z Olomouce už příliš neovlivníme. Já jdu do nového roku s tím, že chci pokračovat v tom, co jsem dělal podle mého názoru správně, že se nenechám negativně ovlivňovat některými šiřiteli špatných zpráv a budu o něco razantnější v prosazování toho, co považuji za dobré.