Už tuto neděli tak budou moci například milovníci lyžování vyrazit z Olomouce přímým osobním vlakem až do Koutů nad Desnou.

Vlaky budou vyjíždět z Olomouce téměř každou hodinu a cestujícím odpadne přestupování ve stanici Šumperk.

„Patnáct párů přímých osobních vlaků denně ukončí svou jízdu až ve stanici Kouty nad Desnou. České dráhy tak zajistí přímé spojení Olomouce s významnou místní, turisticky atraktivní lokalitou Šumperka," řekla tisková mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

S novým jízdním řádem budou moci cestující využívat také zastávku Červenka zastávka na trati Červenka - Prostějov a vzniknou i přestupní vazby mezi expresy Praha - Vsetín - Žilina a osobními vlaky Červenka - Prostějov.

Díky tomu se pak zkrátí cestování mezi Litovlí a Olomoucí na pětadvacet minut.

Více vlaků do Uničova a Šumperku

S častějším spojením do Olomouce mohou počítat například také obyvatelé obcí jako Bohdíkov či Bohutín.

Díky rekonstrukci tratě mezi Bludovem a Jeseníkem vzniknou v Bludově celodenně přestupní napojení mezi osobními vlaky z Nezamyslic do Koutů nad Desnou a z Šumperku do Hanušovic a Jeseníku.

Díky tomu získají cestující z těchto obcí spojení s Olomoucí v přibližně dvouhodinovém intervalu.

Na trati z Olomouce do Uničova a Šumperku pak přibudou od 11. prosince další vlaky a zruší se prázdninová omezení některých souprav.

Nové spoje přibudou také ve směru na Prahu i na Slovensko.

Přepravce Arriva přidá expresní vlaky na lince Praha - Olomouc - Uherský Brod - Trenčín. Dosud totiž jezdil jen jeden vlak v sobotu z Prahy přes Moravu na Slovensko a v neděli zpět.

Nově budou jezdit vlaky Arrivy v pátek, v sobotu i v neděli a na jaře přibudou na této lince ještě další spoje.

„Linka z Trenčína přes Slovácko a Olomoucko do Prahy si našla velmi rychle své pravidelné cestující, proto přidáváme další spoje, vidíme tu velký potenciál," doplnil k řádům na závěr ředitel Arriva Vlaky Jiří Nálevka.