Hlavním smyslem duchovní výpravy je poděkování svatým Cyrilu a Metoději při příležitosti významného křesťanského svátku a také Dny lidí dobré vůle, které se ve Velehradě slaví 4. a 5. července.

Od pátku do úterý tak poutníky čekala denně minimálně dvacetikilometrová cesta, u každého zastavení Slovo Boží a příběh, modlitba a dvě písně, a každý den také mše svatá.

Na zastávky s noclehem a občerstvením se mohli těšit v Pavlovicích u Přerova, na Sv. Hostýně, ve Zlíně a v Napajedlech, ze kterých už dorazili do samotného Velehradu.

„Poděkování patří všem našim pomocníkům a dobrodincům, kteří se postarali o naše ubytování a výživu," řekl páter Jan Peňáz, předseda Matice velehradské. Počasí podle něj vyšlo letos dobře.

Národní pouť Velehrad 2017. Slavnostní poutní Mše
Na Velehrad dorazilo 30 tisíc věřících. Papež jmenoval dva nové biskupy

„Pršelo jen v noci a na nás padla občas jen rosa. Slunce nepálilo naplno, často bylo pod mrakem,“ doplnil.

Na poutní cestu se vydali účastníci všech věkových kategorií.

„Ze Sv. Kopečka nás vyšlo 36, ze Sv. Hostýna už 99 a k tomu naše nejmladší účastnice, teprve roční Anička v kočárku. Asi dvacet procent všech poutníků mělo pod dvacet let a byli mezi nimi i tři hoši školou povinní. Nejstarší byla osmasedmdesátiletá Jitka a nejstarší muž měl o 5 let méně,“ sdělil Jan Peňáz.

Na začátku jich bylo necelých čtyřicet, ale ve Velehradu se nakonec poutníku sešlo přes dvě stovky. „Kolem Baťova kanálu nás v úterý šlo už 121, protože se k nám připojili poutníci z Novojičínska.

Před Velehradem se přidalo 25 poutníků ze Sv. Antonínka a v bazilice jsme se setkali ještě s šesti z Pozořic a Milonic, kteří připutovali se svým pastýřem otcem Pavlem Lacinou a sedmi ze Žarošic s otcem Josefem Pohankou.

A spolu s dalšími poutníky z Lovčic, Velkého Meziříčí a Blanska nás bylo dohromady přesně 205,“ vysvětlil páter.

Před poutní obcí, kam dorazili v úterý, přivítal poutníky starosta Velehradu Aleš Mergental. Podle Jana Peňáze byl velehradský starosta jediný, který poutníky na 110 kilometrů dlouhé cestě ve své obci přijal.

Mše svatá ve Velehradě se konala v místní bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje.

„Po mši přes 40 poutníků dostalo velký dřevěný kříž. Bylo dohodnuto, že jej dostane každý, kdo došel na Velehrad nejméně sedmkrát, protože sedm je číslo plnosti. Razítko a pamětní list mohli dostat všichni poutníci, kteří chtěli,“ dodal Jan Peňáz. 

Dny lidí dobré vůle se na Velehradě konají od roku 2000, letos tedy už osmnáctým rokem. Na programu byly různé přednášky a semináře a také benefiční koncert s názvem Večer lidí dobré vůle, který byl v úterý večer v přímém přenosu České televize a Českého rozhlasu, stejně jako hlavní bohoslužba ve středu dopoledne.

Benefiční koncert lidí dobré vůle vynesl 1,6 mil. korun.
Benefiční koncert lidí dobré vůle vynesl 1,6 mil. korun