Systém potrubí v němž zásilky pohání stlačený vzduch, spojuje dvacet budov v nemocničním areálu a měří 13,5 kilometru.

Nemocnice do projektu investovala přes sto milionů korun.

„Projekt zjednoduší, zefektivní a především zrychlí přepravu biologických vzorků k laboratorním vyšetřením,“ řekl ředitel FNOL Roman Havlík.

Poznamenal, že především pacienti se dozví výsledky testů rychleji a lékaři tak mohou dříve zahájit léčbu.

ČTĚTE TAKÉ: Kantorka uspěla u soudu, vyhazov "za hygienu" dostala neprávem

Nahradí zdržující pochůzky

Nemocnice měla dosud zavedenou nepřetržitou pochůzkovou službu, kdy personál pěšky odnášel vzorky k laboratornímu zpracování.

„Provoz se zrychlil, stal se plynulejší. Dříve jsme vzorky dostávali ve snosech a tak nám třeba přišlo dvě stě vzorků zároveň. Teď nám plynule padají samovykládkou, takže je průběžně zpracováváme,“ potvrdila Hana Jindrová vedoucí laborantka oddělení klinické biochemie.

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli tramvajím vzniknou na Nových Sadech tři světelné křižovatky

Nejdelší trasa má 5km

Řídícím centrem celého systému je takzvané nádraží neboli centrála potrubní pošty, která vyrostla na travnaté ploše mezi III. interní klinikou a klinikami onkologie a plicních nemocí.

Většina zásilek je automaticky rozdělována právě v centrále a odtud směrována ke svému cíli.

K transportu se používají speciální přepravní pouzdra, kterých je nyní v provozu 350.

Jejich vnitřní délka je až čtyřicet centimetrů a jsou opatřena paměťovými čipy umožňujícími sledovat a kontrolovat jednotlivé zásilky po celou dobu jejich přepravy.

„Nejdelší trasa je z ortopedie lůžkového oddělení a druhý konec je na Teoretických ústavech, kde je laboratoř mikrobiologie. Je dlouhá asi pět kilometrů, a když je linka volná, tak přeprava trvá okolo šesti minut. Kdyby to šel člověk pěšky, tak by mu to trvalo určitě tak třikrát déle a ještě by musel běžet,“ řekl Mirek Rozehnal, technik potrubní pošty.

ČTĚTE TAKÉ: Nahá kráska oživila skálu pod Bouzovem

Krev i dokumenty

Novým systém jsou teď ve Fakultní nemocnici Olomouc přepravovány především zkumavky s krví, močí a dalším biologickým materiálem.

Transportovány jsou i recepty a dokumenty.

Šíře potrubí je šestnáct centimetrů, což umožňuje i širší využití k přepravě různých materiálů.

„Denně je to v průměru přes tisíc zásilek, ale kapacita systému je samozřejmě vyšší. Před spuštěním je teď transport transfuzních přípravků a plánujeme také zabezpečenou přepravu cytostatik pro léčbu onkologických pacientů. Do budoucna uvažujeme i o využití potrubní pošty k přepravě léků a drobného zdravotnického materiálu,“ doplnila Andrea Drobiličová, hlavní sestra Fakultní nemocnice Olomouc.

Vybudováno za rok

Budování potrubní pošty začalo v říjnu roku 2015, práce skončily v závěru loňského roku.

Systém je obsluhován pomocí devadesáti osmi stanic na jednotlivých klinikách a odděleních, které si mohou posílat zásilky podle potřeby mezi sebou.

Nemocnice na začátku roku zahájila zkušební provoz systému, který by měl být podle předpokladů ukončen před letními prázdninami.

Dosud bylo přepraveno téměř sto tisíc zásilek, přičemž 77 procent z nich dorazilo do cíle do pěti minut a do deseti minut doputovalo do místa určení dokonce 93 procent všech zásilek.

Potrubní poštu vybudovala FNOL z vlastních zdrojů a investovala do ní celkem 105 milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ: O opuštěný areál na Tabuláku má zájem fakultka. Co tam chce stavět?