VYBERTE SI REGION

Potraviny jsou na pranýři, lidé mají o informace zájem

Olomoucký kraj – Stále častější podvody na zákaznících ze strany prodejců potravin přiměly státní úřady ke spuštění internetové aplikace „Potraviny na pranýři". Lidé se na stránkách snadno a rychle dozvědí o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách. Taky o firmě a místě, kde je inspektoři objevili. V prvních týdnech od jejího zpuštění se mezi nimi objevili i potraviny odhalené v obchodech v Olomouckém kraji. Oproti jiným regionům jsou zatím v menšině.

26.7.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoAutor: DENÍK/Radim Havlík

„Veřejnost má o internetovou aplikaci Potraviny na pranýři mimořádný zájem. Aplikace je k dispozici spotřebitelům od 10. července 2012 od 14:30 hodin a jen za prvních 24 hodin provozu bylo zaznamenáno přes 200 000 unikátních návštěvníků, kteří zde strávili v průměru 6:45 minut a za uvedenou dobu stihli zobrazit téměř čtyři miliony stránek," informoval mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Projekt vznikl kvůli tomu, že se inspektoři v maloobchodní síti ve stále větší míře setkávali s nevyhovujícími potravinami.

„Výrobci a prodejci se pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží uchylují k nabízení potravin nejakostních, falšovaných a nebezpečných. Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová s tím, že vedel finančních sankcí ukládaných ve správním řízení je zveřejňování údajů dalším nástrojem, jak dostat pod tlak nepoctivé výrobce a prodejce potravin.

Klobása, víno a med

Během prvních dvou týdnů se na serveru objevilo hned několik potravin z Olomoucka, ale i Prostějovska a Přerovska. U grilovací klobásky byl na obalu nepravdivý údaj o obsahu sodíku, víno zachycené na Olomoucku mělo ve skutečnosti jiný obsah alkoholu i geografický původ, inspektory zajištěný špatný med zase obsahoval přídavné barvivo a enzym, který v přírodním medu neexistuje.

Jak se na zveřejňování údajů dívají samotní obchodníci? Například Helena Krestýnová ze Šumvaldu, která má několik prodejen potravin, to vítá.

„I když za poslední tři roky jsme měli všechny kontroly bez závad, neříkám, že se to v tom množství potravin nemůže stát i nám, ale je dobře, že se lidé dozvědí. Mají na to právo a já osobně jsem za to ráda," reagovala.

„My malí živnostníci si toho hledíme a lidem si nedovolíme prodat něco špatného. Dávali bychom všanc dobré jméno a živobytí. Jen ať si zákazníci udělají obrázek," poznamenala..

Autor: Daniela Tauberová

26.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Zřícený štít v Pekařské: dům je v rekonstrukci, povolení má

Olomouc – Budova, jejíž falešný štít se ve středu zřítil na chodník a silnici v Pekařské ulici v Olomouci a zranil tři lidi, právě prochází rekonstrukcí. Všechna povolení jsou podle magistrátu v pořádku. 

O dětském sportu a zdraví. Sportovní lékař a obezitolog Dalibor Pastucha ON-LINE

Čtenářům Deníku bude v dalším dílu seriálu Zdravé léto s Deníkem odpovídat odborník na zdravotní problematiku dětských sportovců a přední český obezitolog Dalibor Pastucha.

Jílkova budoucnost? Slovo ultimátum nepadlo, říká

Olomouc – První ze dvou zápasů, po kterých si vedení Sigmy vyhodnotí situaci, nevyšel. Kouč Václav Jílek však svou budoucnost neřeší.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies