VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Potraviny jsou na pranýři, lidé mají o informace zájem

Olomoucký kraj – Stále častější podvody na zákaznících ze strany prodejců potravin přiměly státní úřady ke spuštění internetové aplikace „Potraviny na pranýři". Lidé se na stránkách snadno a rychle dozvědí o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách. Taky o firmě a místě, kde je inspektoři objevili. V prvních týdnech od jejího zpuštění se mezi nimi objevili i potraviny odhalené v obchodech v Olomouckém kraji. Oproti jiným regionům jsou zatím v menšině.

26.7.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Radim Havlík

„Veřejnost má o internetovou aplikaci Potraviny na pranýři mimořádný zájem. Aplikace je k dispozici spotřebitelům od 10. července 2012 od 14:30 hodin a jen za prvních 24 hodin provozu bylo zaznamenáno přes 200 000 unikátních návštěvníků, kteří zde strávili v průměru 6:45 minut a za uvedenou dobu stihli zobrazit téměř čtyři miliony stránek," informoval mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Projekt vznikl kvůli tomu, že se inspektoři v maloobchodní síti ve stále větší míře setkávali s nevyhovujícími potravinami.

„Výrobci a prodejci se pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží uchylují k nabízení potravin nejakostních, falšovaných a nebezpečných. Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová s tím, že vedel finančních sankcí ukládaných ve správním řízení je zveřejňování údajů dalším nástrojem, jak dostat pod tlak nepoctivé výrobce a prodejce potravin.

Klobása, víno a med

Během prvních dvou týdnů se na serveru objevilo hned několik potravin z Olomoucka, ale i Prostějovska a Přerovska. U grilovací klobásky byl na obalu nepravdivý údaj o obsahu sodíku, víno zachycené na Olomoucku mělo ve skutečnosti jiný obsah alkoholu i geografický původ, inspektory zajištěný špatný med zase obsahoval přídavné barvivo a enzym, který v přírodním medu neexistuje.

Jak se na zveřejňování údajů dívají samotní obchodníci? Například Helena Krestýnová ze Šumvaldu, která má několik prodejen potravin, to vítá.

„I když za poslední tři roky jsme měli všechny kontroly bez závad, neříkám, že se to v tom množství potravin nemůže stát i nám, ale je dobře, že se lidé dozvědí. Mají na to právo a já osobně jsem za to ráda," reagovala.

„My malí živnostníci si toho hledíme a lidem si nedovolíme prodat něco špatného. Dávali bychom všanc dobré jméno a živobytí. Jen ať si zákazníci udělají obrázek," poznamenala..

Autor: Daniela Tauberová

26.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Holly, marketingový manažer fotbalové Sigmy Olomouc
7

Manažer Sigmy Holly o nových cenách vstupenek i lákání fanoušků

24hodinová štafeta na vozíku v olomouckých Smetanových sadech
7

V Olomouci se pojede non-stop štafeta na vozíku. Přidáte se?

V olomouckém rozáriu lze grilovat. K dispozici je gril, dřevo i maso

Sezona grilování je v plném proudu a s novinkou, která nabízí voňavý opečený steak nebo hermelín, teď přichází i olomouckého Výstaviště Flora.

Marek Heinz slavil další triumf, postup do krajského přeboru

V posledním kole si na hřišti soupeře v souboji o titul poradili s Brodkem u Přerova 3:2 a mohli slavit.

Náměšť se chce bavit i bez Zahrady. "Kaťáci" to rozjedou v amiteátru

Katapult a Janek Ledecký. Taková jména zatím nabízí Náměšť na Hané na léto.

O infekcích i nemocech na cestách. Primář infekčního oddělení ON-LINE

Zdeněk Prokeš šéfuje oddělení, na kterém končí lidé z celého Olomouckého kraje, pokud si přivezou nějakou tropickou nemoc. 

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies