„Zelenina a ovoce v sezóně dělá trh trhem a to žádná prodejna nenahradí. Navíc lidé chodí už za producenty, které znají, popovídají si. Láká i široký sortiment a téměř každý trh nabízí nějakou novinku," říká v rozhovoru pro regionální Deník jejich organizátorka Markéta Záleská.
Co letošní trhy nabídnou, jaké novinky jste nachystali?
Pro letošní rok se kromě stálých a sezónních prodejců jako každý rok objeví řada novinek. Letošní sortiment třeba rozšíří farmářské mléčné výrobky z Dolního Hedeče, domácí těstoviny, zvěřinové klobásy, uzeniny z Farmy Medlov, na některých trzích budou i vejce, zájem prezentovat se mají minipivovary, domácí sladkosti od Alice Delice a další. Navázali jsme spolupráci s Hanáckým folklórním spolkem, pořadatelem Setkání Hanáků, a jednou za měsíc obohatí některý z trhů hanácký folklór. Každý rok dáváme možnost prezentovat se neziskovým organizacím a letos bychom krom toho chtěli podpořit některé projekty z oblasti gastronomie a zdravého životního stylu. Šikovných lidí, kteří něco zajímavého rozjíždějí, je dost, a my je i cíleně vyhledáváme. V rámci doplňkového prodeje, který umožňuje kodex farmářských trhů, dáme prostor i řemeslným výrobkům a v malé míře prověřeným zahraničním produktům. Proč třeba mimo naši sezonu neochutnat italské citrony a rajčata od maloproducentů, tedy to, co už je v Itálii sezónní. V Praze na farmářských trzích je to běžná věc, tak to jako doplněk zkusíme. Je to o úplně jiné chuti a vůni, než to, co je k mání ve velkých obchodech.
Můžeme se těšit i na opravdové speciality?
Loni jsme navázali spolupráci s časopisem Náš venkov a v té budeme letos pokračovat. Začátkem srpna přivítáme na trhu mnohonásobnou držitelku domácích i zahraničních ocenění Blanku Milfaitovou, která dělá vynikající marmelády, a na našem trhu je bude připravovat z místních plodin. Zvažujeme, že se 21. května připojíme k celosvětové akci Restaurant Day. Jde o komunitní projekt, takové vaření po sousedsku, tedy každý, kdo něco dobrého uvaří či upeče, může dalším své pokrmy nabízet v rámci maloprodeje. Samozřejmě při dodržení základních pravidel přípravy a podávání jídla.
Když trhy začínaly, byla čerstvá zelenina nebo sýry od farmáře velkým trhákem. Bylo moderní chodit na trh, lidé se začali víc dívat na to, co kupují, a také odhalovali nové chutě. Jak je to dnes, trvá jejich zájem?
A přesně o tom to je stále. Aby se lidé zajímali o to, co kupují, a podporovali tak místní produkci. I když už fungují farmářské prodejny, zájem lidí stále trvá. Zelenina a ovoce v sezóně dělá trh trhem a to žádná prodejna nenahradí. Navíc lidé chodí už za producenty, které znají, popovídají si. Láká i široký sortiment a téměř každý trh nabízí nějakou novinku.
Hanácké farmářské trhy v Olomouci. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč
Máte za sebou šest let, jak se za tu dobu trhy proměnily?
Po celou dobu držíme, to, co jsme si vytkli, tedy regionální linku. Osmdesát procent prodejců na každém trhu, je držitelem nějakého ocenění v rámci Olomouckého kraje. Každý rok je jiný. Některým pomohl trh ke zviditelnění a rozšíření produkce a už nejezdí, někteří třeba z různých důvodů skončili, ale hlásí se zas noví. Tím se mění i nabídka, ale základní sortiment na trhu bývá téměř vždy. Prostě trh je živý organismus. Jen tak pro zajímavost, týdně odmítáme tak tři zájemce, protože kodex farmářských trhů nesplňují. Někteří se diví, protože na jiné trhy mohou jezdit, někteří nás pomlouvají, ale tento systém prověřování musí být důsledný. Radši mít trh středního rozsahu do čtyřiceti prodejců, než plné náměstí všeho, co se nabízí, a pokazit si renomé.
Kdy se trhy konají a jak se usadily na Horním náměstí?
Letos se konají v sobotních termínech od 8 do 13 hodin až do konce října. Dva sobotní trhy jsme museli vynechat, protože se koná na Horním náměstí jiná akce. V sobotu 16. dubna se ale doprovodně účastníme Tvarůžkového festivalu. A třikrát je trh ze stejného důvodu přesunutý na pátek. Doporučuji sledovat naše webové stránky www.olomouckytrh.cz a avízo na další týden přímo na trhu. My jsme moc rádi, že se trh může konat na Horním náměstí, což samo o sobě vytváří jisté kouzlo, na druhou stranu trhy ho oživují a jsou lákadlem i pro turisty. Oproti Dolnímu náměstí, které fungovalo spíše jako průchozí zóna, chodí na Horní náměstí také více lidí.