U výsledků ke krajským volbám společnosti SANEP a Phoenix politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého zdůrazňuje, že jde o takzvané stranické preference.

„To znamená, že výsledná procenta nejsou odhadem skutečných podílů hlasů, jaké by strany hypoteticky získaly ve volbách, ale jedná se jen o jakýsi odhad rozložení sympatií respondentů v daném kraji," vysvětluje.

Předvolební průzkum před krajskými volbami v Olomouckém kraji

Předvolební průzkum před krajskými volbami v Olomouckém kraji. Zdroj: SANEP

Důvodem je kategorie nazvaná „ostatní". Jsou v ní zároveň nerozhodnutí voliči, voliči okrajových stran i nevoliči.

„Celkové výsledky pak zkreslují. Proto je nutné číst stranické preference obezřetně, spíše nám mohou ukázat trend nebo možné rozložení sil, ale v žádném případě nedokážou odhadnout výsledky voleb," dodává politolog a pro metodologicky složitější průzkum odkazuje na volební modely.

Pokud jde o sběr názoru voličů přes internet, jsou akademici opatrní. Výpověď i přesnost průzkumu on-line dotazování z principu snižuje. Podle Jakuba Lyska navíc není u obou agentur jasná metodologie.

Předvolební průzkum před krajskými volbami

Předvolební průzkum před krajskými volbami. Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Phoenix research on-line

„Teoreticky by se oba průzkumy lišit neměly, respektive maximálně v řádu statistické chyby, která je u velkých stran okolo tří procent. Phoenix Research statistickou chybu uvádí nerealisticky nízkou. SANEP udělal chybu u Koalice pro Olomoucký kraj, která je započítána dvakrát," naráží politolog na skutečnost, že jeden sloupec patří Koalici pro Olomoucký kraj společně se starosty a jiný Zeleným a KDU-ČSL, přičemž jde o jednu a tu samou koalici.

„Průzkumy tak vyvolávají řadu pochyb," podotýká.

Jak působí předvolební průzkumy na voliče, nelze jednoznačně říct. Na rozhodnuté voliče působí jen omezeně, na ty nerozhodnuté mohou mít dopad větší. Mohou se pak přiklonit k outsiderovi voleb nebo naopak podpořit kandidáta z prvního místa průzkumů.

„Který z efektů převládne, je těžké předvídat. Týkat se to bude zejména hnutí ANO, méně pak ostatních stran," odhaduje Jakub Lysek.