„Kromě hřiště na plážový volejbal upravíme i nové hřiště na nohejbal. Parkovné se bude platit stále stejné, čtyřicet korun za auto. Netýká se to ale rybářů. Platit nemusejí ani tělesně postižení a vozíčkáři. Z peněz vybraných za parkovné areál rozvíjet nemůžeme, loni jsme skončili v hluboké ztrátě,“ poznamenal soukromý provozovatel části areálu a majitel čtyř hektarů pozemků Vlastimil Sedláček.

Už více než rok se snaží do svého vlastnictví získat také zchátralou budovu bývalé restaurace.

„Chci v ní upravit sociální zařízení, nové toalety a sprchy a rozšířit také občerstvení. Zatím však stále nedošlo k podpisu smlouvy ani k převodu budovy na mě, takže do ní nemohu investovat. Jakmile se to podaří, okamžitě zprovozním venkovní terasu,“ prozradil své záměry Sedláček.

Zchátralou budovu bývalé restaurace dosud vlastní Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Koncem dubna jsme na tuto budovu nechali zpracovat znalecký posudek. V současné době dokončujeme poslední úpravy kupní smlouvy,“ řekl ředitel ostravského pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Co byste na koupališti Poděbradech uvítali? Hlasujte v naší ANKETĚ.

Nuda pláž zůstane

Zbytek pozemků a vodní plochy na Poděbradech vlastní Správa chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Ta do budoucna počítá se stejným rozsahem a využitím vodních ploch pro rekreaci jako dosud.

„Uvítáme, pokud tam budou fungovat nová sociální zařízení i terasa s občerstvením. Je možné tam znovu zřídit také půjčovnu loděk, nikoliv však motorových člunů. Vodní rostliny není možné odstranit úplně, protože by se pak velmi rychle přemnožily sinice. Nijak omezovat nebudeme ani koupání a pláž pro nudisty,“ sdělil vedoucí správy Michal Servus.

Po zimě náklaďák odpadků

Soukromý provozovatel zatím před víkendovým zahájením sezony posekl trávníky v blízkosti pláže a dokončil velký úklid areálu.

„Koncem minulého týdne jsme odvezli nákladní automobil plný odpadků. Lidé tam během zimy navezli velkoobjemový odpad, staré matrace, postele nebo kusy nábytku. V pondělí jsme uklízeli znovu, po víkendu jsme nasbírali patnáct pytlů odpadků,“ řekl majitel čtyř hektarů pozemků a provozovatel části areálu Vlastimil Sedláček.

Olomoucký magistrát mu loni přispěl na úklid v okolí pláží částkou 70 tisíc korun.

„Právě pan Sedláček byl hlavním iniciátorem znovuoživení tohoto tradičního přírodního koupaliště. Na odvoz odpadků a úklidové práce mu letos přispějeme stejnou částkou jako loni. Návštěvníci Poděbrad si loni pochvalovali, že se to tam hodně zlepšilo,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Co si o situaci kolem koupaliště Poděbrady myslíte vy? Budete se tam letos chodit koupat?
Svůj hlas můřete vyjádřit v anketě v pravém sloupci nebo svůj názor připojit v diskusi pod článkem.