Na start tradiční recesistické akce se postavilo devatenáct odvážných posádek. Čekala na ně několik set metrů dlouhá trať, na níž musely zdolat jez. Ze břehů jim fandily stovky přihlížejících, kteří každou z posádek hlasitě povzbuzovali.

Splutí Desné, které pořádají sudkovští dobrovolní hasiči, se letos konalo už poosmé. K pravidelným účastníkům patří Jaromír Benyo ze Šumperka. Letos sestavil raketoplán.

„Stavěl jsem ho dva dny, vzal jsem si na to ve čtvrtek a v pátek dovolenou a makal jsem. Použil jsem, co se našlo. Třeba motory jsou ze dvou nerezových kbelíků. Dostal jsem vynadáno, že jsem jim provrtal dno, abych je mohl přišroubit, ale z papíru bych je nevyrobil,“ popisoval svůj „stroj“ Jaromír Benyo.

Na sobě měl přitom skafandr, jehož kuklu zhotovil z bedýnky z vyřazené televize a dýchací přístroj z vysavače.

„Vždycky jsem chtěl být v televizi, tak teď se mi to povedlo,“ smál se.

Opravený venkovní bazén v Zábřehu
Venkovní padesátka v Zábřehu chystá po letech otevření. Takto vypadá

Na splutí Desné byl posedmé, trať přitom absolvoval osmkrát.

„Jednou jsem jel dokonce dvakrát. Dojel jsem do cíle, vrátil se na start a vyrazil ještě jednou. Pádlování už neřeším, jedu a nějak to vždycky vyjde. Nějaké kormidlo se neosvědčilo,“ podělil se o své zážitky Jaromír Benyo.

Po trase přitom bavil diváky. Na ohni z motorů si opékal špekáček a v cíli překvapil nefalšovaným ohňostrojem. Sklidil za to bouřlivý potlesk diváků i vodníka Jaryna, maskota akce.

„To je paráda, neskutečné. To musím smeknout, a to su dost šikovné,“ obdivoval raketoplán vodník Jaryn.

Sudkovští hasiči pro návštěvníky připravili i doprovodný program. Děti se mohly zabavit ve vodníkově dílničce a na všechny pak vpodvečer čekala hudební zábava se skupinou Kaťáci.