Olomoucký primátor Antonín Staněk, jenž rezort vede, komentoval jeho jmenování takto:

„Pan Mačák dlouhodobě spolupracuje s odbory a bude posilou týmu právě pro jednání s tripartitou. Jeho dlouhodobě zkušenosti s komunikací s odbory jsou pro tuto funkci klíčové."

Náměstek hejtmana a radní v Prostějově Alois Mačák (ČSSD) odešel z politiky spolu s prostějovským primátorem Miroslavem Pišťákem. Vyšlo najevo, že jim přistály na kontech statisíce korun jako dary od různých podnikatelských subjektů. Politici uvedli, že peníze použili na svou osobní a předvolební prezentaci.

"Součástí takového rozhodnutí pana ministra je samozřejmě spoluzodpovědnost za politickou minulost člověka, kterého si do svého týmu vybere," vyjádřil se ke jmenování Mačáka do funkce šéf katedry politologie a evropských studií na olomoucké univerzitě Tomáš Lebeda.

Extrem food festival
Extrem food festival v Olomouci nabídne hady i nejsmradlavější jídlo světa
Koupací biotop v Litovli.
Biokoupalištím v kraji se daří. Kousek od Olomouce chystají další

ČSSD otočilo

Mačák, jenž strávil v politice dvacet let, se o návrat do ní pokoušel už jednou, ale neúspěšně. Jeho domovská ČSSD ho v roce 2016 odmítla zařadit na kandidátku pro krajské volby. Krajské vedení strany se tehdy odvolávalo na Mačákovu aféru s dary od soukromých firem. Nyní otočilo.

"Byla to tehdy hektická doba. Celá kauza byla hodně medializována. Nebyl mu trestný čin prokázán," uvedl v úterý pro Deník Ladislav Hynek, šéf prostějovské ČSSD a v současnosti náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

"Jmenoval mě státní tajemník. Jmenování samozřejmě podepsal pan ministr Antonín Staněk," popsal v úterý Deníku Alois Mačák, který současně figuruje jako číslo osm na komunální kandidátce své strany do podzimních komunálních voleb.

Olomoucká tramvaj T3 v centru Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi
Olomoucká tramvaj stojí i v centru Brandýsa. Proč?
Cyklověž u přerovského nádraží
Bezpečná úschovna kol? V Olomouci žádná, v Přerově hned dvě

Mačákův cíl? Zlepšování vztahů a jednání v tripartitě

Mezitím se ale dostal k postu náměstka ministra kultury, k němuž mu pravděpodobně dopomohly dobré vazby s ministrem a olomouckým primátorem Antonínem Staňkem.

„Svůj hlavní úkol na ministerstvu vidím v oblasti pracovněprávních vztahů, v jednání se zástupci odborů a se zaměstnavateli v kultuře. Mým cílem je zlepšovaní podmínek práce v kultuře, a to na všech jejích úrovních,“ nechal se slyšet Mačák.

Miss OK 2018 Nelly Urbánková na koupacím biotopu v Litovli
Miss OK šla do plavek a pod sprchu. Krásnou Nelly jsme fotili na koupališti
Bourání mostu u Bristolu - jak šel čas
Jak zmizel most u Bristolu. Podívejte se na FOTOKRONIKU z bourání