VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovarské hospody na venkově táhnou, musejí přidávat stoly

Olomoucko – I když dohromady uvaří zhruba jen jedno procento českého výstavu, jejich obliba roste a v Česku jejich počty narůstají pozoruhodným tempem. Řeč je o minipivovarech a jejich vlastních pivnicích.

26.11.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Černý Vít

Na Olomoucku zdolávají vyznavači zlatavého moku i nemalé vzdálenosti, aby pohárky v ústech oblažili vynikající chutí a žízeň uhasili pravou českou kvalitou.

Venkov nevenkov, na prázdné lokály si sládci a hospodští z těchto podniků nestěžují.

Zatímco jinde na Olomoucku si malé venkovské hospody stěžují na to, že chlapi se stále častěji spokojí s jedenáctkou ze supermarketu, protože stojí deset korun, v pivovarských lokálech to nejen v pátek a sobotu hučí jako v úle.

„I když s podzimem je to o trošku horší než přes léto, nestěžujeme. Pravidelně každý týden se k nám sjíždějí štamgasti z Lutína, Slatinic, i z Olomouce. Oblibu máme i u místních," popisovala Jana Muzikantová z pivovarské hospody ve Lhotě pod Kosířem, místní části Drahanovic.

Útulný podnik ve vsi, která nemá ani stovku čísel popisných, otevřel před dvěma roky a jeho polotmavý ležák pojmenovaný podle obecní studny Haltýř se stal okamžitě hitem.

Podle hospodské je to dáno kvalitou nabízeného zlatavého moku.

„A přijatelnou cenou. Jedenáctka stojí tolik, co z velkého pivovaru," uvedla Muzikantová.

Kritiku ještě nezaznamenal

Na to, že Češi začali podobně jako jídlo řešit i to, co mají ve sklenici, vsadili i v Náměšti na Hané.

Vlastní hospodu otevřel minipivovar Jadrníček zhruba před dvěma lety.

A byla to trefa do černého. Letos v létě dokonce museli přidávat stoly do ulice, aby zahnali žízeň místních a turistů.

„Zájem je velký. A když ještě k pivu objednáme hudbu, to jsme teprve v jednom kole," mnul si spokojeně ruce sládek Radek Jadrníček.

Za jediný den v podniku vytočí i dva padesátilitrové sudy.

„Otevřít pivovarskou hospodu, byl výborný nápad. Těší mě, když slyším chválu na své pivo. Kritiku jsem ještě nezaznamenal," pochlubil se sládek.

Minipivovary pravidelně chystají ve vesnických lokálech i překvapení v podobě různých vícestupňových speciálů vynikající plností a zajímavou chutí.

A to je teprve zájem o místo u stolu. Hospodští proto doporučují raději rezervaci předem.

Ve Lhotě chystají tradiční vánoční speciál a v Náměšti na Hané už připravují na advent sladkou novinku.

„Hosté se už zajímají, co chystáme. Těší se na novou chuť. Letos to bude čokoládový ležák," usmál se Jadrníček, který vaří pivo zásadně tradičním způsobem a výhradně z českých surovin.

Autor: Daniela Tauberová

26.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koryto řeky Moravy na Nových Sadech v Olomouci

Voda je nízko v korytech, vylití nehrozí

ilustrační foto

Náklaďák vytlačil auto ze serpentin a od nehody ujel

Současný fenomén v amatérském divadle, mafiánský IL CONGELATORE, přijede do Olomouce!

Olomouc - Mafiánský příběh z dob americké zmrzlinové prohibice s názvem Il Congelatore – Zmrazovač pobaví 23. dubna návštěvníky olomouckého Divadla na Šantovce. Nejúspěšnější projekt kočovného divadla Ad Hoc nabídne operní parodii, přetextované operní party a především profesionální výkony účinkujících.

Protest v ulicích: Chceme MHD zdarma, Olomouc se dusí!

Auto za autem a hned vedle váza s květinami na stole. Občanští aktivisté v pondělí sáhli po neotřelé formě protestu kvůli tomu, že v Olomouci jsou podle nich v ochraně obyvatel před smogem rezervy.

Hejtman Košta si podal ruku s Babišem

Olomoucký hejtman Oto Košta, kterého chce hnutí ANO vyměnit, se v pondělí setkal s ministrem financí a šéfem hnutí Andrejem Babišem.

Staré vrtulníky v Olomouci? Technika nemůže za nehody, Agusta má jasné výhody

VIDEO / ROZHOVOR/ Pozdě vypsaný tendr ministerstva zdravotnictví a jeho kritika ze strany odborných společností, které žádaly o odložení vyhodnocení soutěže do vyšetření loňské nehody vrtulníku Agusta 109 K2 na Slovensku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies