VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovarské hospody na venkově táhnou, musejí přidávat stoly

Olomoucko – I když dohromady uvaří zhruba jen jedno procento českého výstavu, jejich obliba roste a v Česku jejich počty narůstají pozoruhodným tempem. Řeč je o minipivovarech a jejich vlastních pivnicích.

26.11.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Černý Vít

Na Olomoucku zdolávají vyznavači zlatavého moku i nemalé vzdálenosti, aby pohárky v ústech oblažili vynikající chutí a žízeň uhasili pravou českou kvalitou.

Venkov nevenkov, na prázdné lokály si sládci a hospodští z těchto podniků nestěžují.

Zatímco jinde na Olomoucku si malé venkovské hospody stěžují na to, že chlapi se stále častěji spokojí s jedenáctkou ze supermarketu, protože stojí deset korun, v pivovarských lokálech to nejen v pátek a sobotu hučí jako v úle.

„I když s podzimem je to o trošku horší než přes léto, nestěžujeme. Pravidelně každý týden se k nám sjíždějí štamgasti z Lutína, Slatinic, i z Olomouce. Oblibu máme i u místních," popisovala Jana Muzikantová z pivovarské hospody ve Lhotě pod Kosířem, místní části Drahanovic.

Útulný podnik ve vsi, která nemá ani stovku čísel popisných, otevřel před dvěma roky a jeho polotmavý ležák pojmenovaný podle obecní studny Haltýř se stal okamžitě hitem.

Podle hospodské je to dáno kvalitou nabízeného zlatavého moku.

„A přijatelnou cenou. Jedenáctka stojí tolik, co z velkého pivovaru," uvedla Muzikantová.

Kritiku ještě nezaznamenal

Na to, že Češi začali podobně jako jídlo řešit i to, co mají ve sklenici, vsadili i v Náměšti na Hané.

Vlastní hospodu otevřel minipivovar Jadrníček zhruba před dvěma lety.

A byla to trefa do černého. Letos v létě dokonce museli přidávat stoly do ulice, aby zahnali žízeň místních a turistů.

„Zájem je velký. A když ještě k pivu objednáme hudbu, to jsme teprve v jednom kole," mnul si spokojeně ruce sládek Radek Jadrníček.

Za jediný den v podniku vytočí i dva padesátilitrové sudy.

„Otevřít pivovarskou hospodu, byl výborný nápad. Těší mě, když slyším chválu na své pivo. Kritiku jsem ještě nezaznamenal," pochlubil se sládek.

Minipivovary pravidelně chystají ve vesnických lokálech i překvapení v podobě různých vícestupňových speciálů vynikající plností a zajímavou chutí.

A to je teprve zájem o místo u stolu. Hospodští proto doporučují raději rezervaci předem.

Ve Lhotě chystají tradiční vánoční speciál a v Náměšti na Hané už připravují na advent sladkou novinku.

„Hosté se už zajímají, co chystáme. Těší se na novou chuť. Letos to bude čokoládový ležák," usmál se Jadrníček, který vaří pivo zásadně tradičním způsobem a výhradně z českých surovin.

Autor: Daniela Tauberová

26.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Olomouc ocenila nejlepší učitele v Moravském divadle
5

Olomouc i kraj ocenily nejlepší učitele. Tady jsou

Ilustrační foto
2 24

Kvůli tramvajím vzniknou na Nových Sadech tři světelné křižovatky

Náklaďák předjížděl traktor, skončil na boku v příkopu

Plně naložené nákladní auto sjelo do příkopu, když v úterý dopoledne předjíždělo traktor na silnici mezi obcí Slatinice a její místní části Slatinice-Lípy na Olomoucku. Nehoda skončila bez zranění, škoda je 160 tisíc korun.

Fakultkou už sviští potrubní pošta. Převeze krev i recepty

VIDEO / Víte, za jak dlouho se dostane vzorek krve z nejvzdálenější kliniky Fakultní nemocnice Olomouc do její centrální laboratoře? Díky nové potrubní poště to trvá pouhé čtyři minuty.

Lano a pevný stisk. Mrštné ženy a muži šplhali v Olomouci o ceny

Dva pokusy, lepší se počítá. Ze čtyř nebo dokonce osmi metrů visí lano a tu výšku je potřeba co nejrychleji zdolat. Šplhem.

Nahá kráska oživila skálu pod Bouzovem

Skalní masiv v lesích pod hradem Bouzov ozdobil neznámý nadšenec ženskými půvaby.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies