VYBERTE SI REGION

Pivovarské hospody na venkově táhnou, musejí přidávat stoly

Olomoucko – I když dohromady uvaří zhruba jen jedno procento českého výstavu, jejich obliba roste a v Česku jejich počty narůstají pozoruhodným tempem. Řeč je o minipivovarech a jejich vlastních pivnicích.

26.11.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Černý Vít

Na Olomoucku zdolávají vyznavači zlatavého moku i nemalé vzdálenosti, aby pohárky v ústech oblažili vynikající chutí a žízeň uhasili pravou českou kvalitou.

Venkov nevenkov, na prázdné lokály si sládci a hospodští z těchto podniků nestěžují.

Zatímco jinde na Olomoucku si malé venkovské hospody stěžují na to, že chlapi se stále častěji spokojí s jedenáctkou ze supermarketu, protože stojí deset korun, v pivovarských lokálech to nejen v pátek a sobotu hučí jako v úle.

„I když s podzimem je to o trošku horší než přes léto, nestěžujeme. Pravidelně každý týden se k nám sjíždějí štamgasti z Lutína, Slatinic, i z Olomouce. Oblibu máme i u místních," popisovala Jana Muzikantová z pivovarské hospody ve Lhotě pod Kosířem, místní části Drahanovic.

Útulný podnik ve vsi, která nemá ani stovku čísel popisných, otevřel před dvěma roky a jeho polotmavý ležák pojmenovaný podle obecní studny Haltýř se stal okamžitě hitem.

Podle hospodské je to dáno kvalitou nabízeného zlatavého moku.

„A přijatelnou cenou. Jedenáctka stojí tolik, co z velkého pivovaru," uvedla Muzikantová.

Kritiku ještě nezaznamenal

Na to, že Češi začali podobně jako jídlo řešit i to, co mají ve sklenici, vsadili i v Náměšti na Hané.

Vlastní hospodu otevřel minipivovar Jadrníček zhruba před dvěma lety.

A byla to trefa do černého. Letos v létě dokonce museli přidávat stoly do ulice, aby zahnali žízeň místních a turistů.

„Zájem je velký. A když ještě k pivu objednáme hudbu, to jsme teprve v jednom kole," mnul si spokojeně ruce sládek Radek Jadrníček.

Za jediný den v podniku vytočí i dva padesátilitrové sudy.

„Otevřít pivovarskou hospodu, byl výborný nápad. Těší mě, když slyším chválu na své pivo. Kritiku jsem ještě nezaznamenal," pochlubil se sládek.

Minipivovary pravidelně chystají ve vesnických lokálech i překvapení v podobě různých vícestupňových speciálů vynikající plností a zajímavou chutí.

A to je teprve zájem o místo u stolu. Hospodští proto doporučují raději rezervaci předem.

Ve Lhotě chystají tradiční vánoční speciál a v Náměšti na Hané už připravují na advent sladkou novinku.

„Hosté se už zajímají, co chystáme. Těší se na novou chuť. Letos to bude čokoládový ležák," usmál se Jadrníček, který vaří pivo zásadně tradičním způsobem a výhradně z českých surovin.

Autor: Daniela Tauberová

26.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

V Bouzově dostali povolení báňského úřadu k soudu

Bouzov – Lidé z Bouzova na Olomoucku chtějí co nejvíce zkomplikovat plány firmy, která připravuje v místní části Hvozdečko těžbu vápence. S pomocí právníků proto napadli povolení stanovující dobývací prostor. Spor bude zřejmě trvat několik let.

Olomouckou Rudolfovu alej zkrášlují lípy, pomohli je zasadit sami Olomoučané

Olomouc – Hlavně prací se v sobotu 3. prosince dopoledne zahřívali lidé v Rudolfově aleji Smetanových sadů v Olomouci. Pomáhali tam sázet lípy velkolisté a zároveň se tak podíleli na dokončení plánované obnovy aleje, která musela být kvůli nebezpečné nákaze původních jírovců na jaře vykácena.

Odsunutí Němci financují opravy chrámu na Libavé

Město Libavá – Poutní chrám sv. Anny a sv. Jakuba Většího ve Staré Vodě, zdevastovaný pobytem nejprve československých a později sovětských vojsk, se dočkal dalších, menších oprav.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies