Bylo to zejména během zimy, tedy z kraje roku.
Dopad EET společně se zákazem kouření pocítily, protože prodaly méně točeného piva.
Úřady za tu dobu provedly tisíce kontrol EET a kvůli neplnění povinnosti samy uzavřely několik provozoven, dvě z nich byly v Olomouci.
„Od zavedení EET jsme celkově zaregistrovali zhruba čtyři desítky provozoven, které skončily. Většina z nich byla právě na území Olomouckého kraje, kde je naše hlavní působnost. Od té doby máme počet provozoven relativně stabilní, ovšem uvidíme, jak se nyní v zimě projeví zákaz kouření,“ reagoval Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.
Od zákazníků slyší, že mají obavy, zda nadcházející zimu přežijí.
„Zákaz kouření pro mnohé z nich bude již poslední kapkou v řadě zpřísňujících se a nových nařízení, které dopadají na provozovatele. Bohužel se to týká zejména provozoven na menších obcích, kde často není jiná alternativa, kam by si lidé mohli zajít posedět,“ uvedl.
Skončily i vyhlášené podniky
Přerovský pivovar, který podporuje čepované pivo a českou hospodskou tradici, se snaží situaci v těchto oblastech řešit a například rozšiřuje vlastní síť nájemních restaurací, kdy si pivovar pronajímá provozovny přímo od majitelů a dále je nabízí prověřeným nájemcům. V současné době jich takto funguje několik desítek.
I tak pivovary pociťují dopad EET a následně zákazu kouření ve snižující se spotřebě čepovaného piva, což se projevilo zejména začátkem roku během zimy.
„V letním období, kdy funguje řada sezónních provozoven, se tento pokles zastavil, ale v posledních dvou měsících se tento trend opět začíná projevovat,“ dodal ředitel Zubru.
Činnosti neukončily jen malé podniky, ale i větší provozovny.
Například restaurace U Coufalů v Lošticích. Po dvaadvaceti letech majitel Jan Konečný vyhlášený podnik zavřel.
„Kontrola našeho oboru je nesmírná. Bere nám veškerou svobodu podnikaní a aktivitu. Je mi 53 let a na něco takového nejsem zvědavý. Hlavně mi to připomíná minulé časy, které jsem zažil. V této atmosféře se mi už nechce podnikat,“ vysvětloval Konečný.
10% hospod loni zavřelo
Podle Asociace hotelů a restaurací do roka od zavedení EET zaniklo v České republice zhruba 3000 restaurací z odhadovaných 35 tisíc.
„Běžně v minulých letech pravidelně ubývalo zhruba pět procent restaurací ročně. Teď se tempo trochu zrychlilo, nevidím to ale jako nic dramatického,“ sdělil prezident Asociace Václav Stárek, který kritizuje, že pohostinství je v současné době pohostinství je jedno z nejregulovanějších odvětví.
Ministerstvo financí naopak oceňuje na EET mimo jiné pozitivní dopad na rozpočet. Pro inkaso DPH by EET mělo do konce roku přinést pět miliard korun.
Od jara i stánkaři
První vlna začala loni 1. prosince pro ubytovací a stravovací služby a druhá letos v březnu pro velkoobchod a maloobchod.
Podnikatelé v těchto oborech dosud zaevidovali 3,6 miliardy účtenek a přiznali tržby za 1,3 bilionu korun.
Třetí fáze EET má začít 1. března a má se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů.
Od června 2018 se do systému zapojí vybraní řemeslníci či další služby.
Úřady provedly více než 76 tisíc kontrol a uložily 4000 pokut za 38,4 milionu korun. Kvůli neplnění EET správa uzavřela 11 provozoven, z toho dvě v Olomouci.