Bylo to zejména během zimy, tedy z kraje roku.

Dopad EET společně se zákazem kouření pocítily, protože prodaly méně točeného piva.

Úřady za tu dobu provedly tisíce kontrol EET a kvůli neplnění povinnosti samy uzavřely několik provozoven, dvě z nich byly v Olomouci.

Vyberte nejhezčí vánoční strom v Olomouckém kraji
Hlasujte pro NEJKRÁSNĚJŠÍ VÁNOČNÍ STROM v kraji

„Od zavedení EET jsme celkově zaregistrovali zhruba čtyři desítky provozoven, které skončily. Většina z nich byla právě na území Olomouckého kraje, kde je naše hlavní působnost. Od té doby máme počet provozoven relativně stabilní, ovšem uvidíme, jak se nyní v zimě projeví zákaz kouření,“ reagoval Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Od zákazníků slyší, že mají obavy, zda nadcházející zimu přežijí.

„Zákaz kouření pro mnohé z nich bude již poslední kapkou v řadě zpřísňujících se a nových nařízení, které dopadají na provozovatele. Bohužel se to týká zejména provozoven na menších obcích, kde často není jiná alternativa, kam by si lidé mohli zajít posedět,“ uvedl.

Natáčení první části detektivního seriálu Případ pro Jáchyma Semiše: Dóm přízraku. Hrají Martin Donutil, Radim Špaček, Jaroslav Krejčí...
Pod Kosířem se natáčí nová detektivka s Martinem Donutilem

Skončily i vyhlášené podniky

Přerovský pivovar, který podporuje čepované pivo a českou hospodskou tradici, se snaží situaci v těchto oblastech řešit a například rozšiřuje vlastní síť nájemních restaurací, kdy si pivovar pronajímá provozovny přímo od majitelů a dále je nabízí prověřeným nájemcům. V současné době jich takto funguje několik desítek.

I tak pivovary pociťují dopad EET a následně zákazu kouření ve snižující se spotřebě čepovaného piva, což se projevilo zejména začátkem roku během zimy.

„V letním období, kdy funguje řada sezónních provozoven, se tento pokles zastavil, ale v posledních dvou měsících se tento trend opět začíná projevovat,“ dodal ředitel Zubru.

Činnosti neukončily jen malé podniky, ale i větší provozovny.

Například restaurace U Coufalů v Lošticích. Po dvaadvaceti letech majitel Jan Konečný vyhlášený podnik zavřel.

„Kontrola našeho oboru je nesmírná. Bere nám veškerou svobodu podnikaní a aktivitu. Je mi 53 let a na něco takového nejsem zvědavý. Hlavně mi to připomíná minulé časy, které jsem zažil. V této atmosféře se mi už nechce podnikat,“ vysvětloval Konečný.

Ilustrační foto
Vlaky mezi Moravou a Prahou praskají ve švech, místenky jsou vzácnost

10% hospod loni zavřelo

Podle Asociace hotelů a restaurací do roka od zavedení EET zaniklo v České republice zhruba 3000 restaurací z odhadovaných 35 tisíc.

„Běžně v minulých letech pravidelně ubývalo zhruba pět procent restaurací ročně. Teď se tempo trochu zrychlilo, nevidím to ale jako nic dramatického,“ sdělil prezident Asociace Václav Stárek, který kritizuje, že pohostinství je v současné době pohostinství je jedno z nejregulovanějších odvětví.

Ministerstvo financí naopak oceňuje na EET mimo jiné pozitivní dopad na rozpočet. Pro inkaso DPH by EET mělo do konce roku přinést pět miliard korun.

Protikuřácký zákon vyhnal cigarety z hospod na ulici. Ilustrační foto
Zákaz kouření se na Olomoucku drží poctivě, chválí hygiena. Rámusu ale přibylo

Od jara i stánkaři

První vlna začala loni 1. prosince pro ubytovací a stravovací služby a druhá letos v březnu pro velkoobchod a maloobchod.

Podnikatelé v těchto oborech dosud zaevidovali 3,6 miliardy účtenek a přiznali tržby za 1,3 bilionu korun.

Třetí fáze EET má začít 1. března a má se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů.

Od června 2018 se do systému zapojí vybraní řemeslníci či další služby.

Úřady provedly více než 76 tisíc kontrol a uložily 4000 pokut za 38,4 milionu korun. Kvůli neplnění EET správa uzavřela 11 provozoven, z toho dvě v Olomouci.

Hospoda U nás v Olomouci-Černovíře 30. května v 17.00 (vlevo) a stejný lokál 6. června v 17.00.
"Čtverku" v Černovíře změnil zákaz kouření - je poloprázdná