Jedním z exponátů Pevnosti poznání, který bude k vidění je i prameniště, které je součástí expozice Voda v krajině.

„Jde o reálný model pramene a části pramenné stružky s uzavřenou cirkulací vody, osázený typickou vegetací. Řemeslníci na tomto exponátu pracovali ve spolupráci s odborníky z přírodovědecké fakulty zhruba tři týdny," vysvětlila mluvčí projektu Pevnost poznání Martina Vysloužilová.

Souběžně se pracuje na ostatních expozicích jako jsou deformující zrcadla, caesarova šifra nebo ježek v kleci, kdy klec má v průměru padesát centimetrů a na výšku asi o deset centimetrů víc.

„Drobné úpravy jsme udělali díky zatěžkávací zkoušce, kterou ježek v kleci prošel, když byl vystaven celý advent jako venkovní exponát doprovodného programu na Vánočních trhů v Olomouci," řekla Martina Vysloužilová.

Příprava na planetárium

Také budova muzea, která vzniká v bývalém dělostřeleckém skladu v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci se posouvá k cíli.

Dnes má kromě kompletní střechy a dřevěných konstrukcí, také zabudované topení ve všech patrech.

„Je hotová příprava na planetárium, zabudovaná je většina zdravotechniky, uložené jsou všechny kabely silno a slaboproudu. Chybí jen dodělat sádrokartony jednotlivých místností, skleněné příčky, výtahovou šachtu a schodiště, osadit koncové prvky a můžeme začít navážet exponáty," doplnila mluvčí projektu muzea.

Veřejnosti by se mělo otevřít letos v létě a celkové náklady na jeho výstavbu se pohybují okolo 150 milionů korun.