Iniciativa Olomouc bez hazardu se tak dostala do stavu, kdy ji 325 podpisů chybělo k požadovanému množství.

Petiční výbor a dobrovolníci proto ve čtvrtek 28. srpna vyrazili do ulic a potřebný počet sehnali a donesli na úřad.

Nových jmen Olomoučanů podporujících referendum, které sběrači ve čtvrtek sehnali a odevzdali, je ke tři sta padesáti.

„Máme tedy i určitou rezervu," řekl za petiční výbor Pavel Bednařík (kandidát v komunálních volbách za Občané pro Olomouc).

Kontrolovalo to 18 úředníků, i o víkendech

Krabici plnou archů s podpisy převzala podatelna magistrátu 12. srpna. Na 647 listech bylo podle iniciativy 8873 podpisů.

Zákonná podmínka stanovuje překročit hranici deseti procent oprávněných osob, což v Olomouci znamená 8160 obyvatel.

Rezerva však nestačila.

„Po zkontrolování všech náležitostí, kterými je požadovaný věk, trvalé místo bydliště či například opakované podpisy, bylo celkem 1056 podpisů vyřazeno, což znamená, že chybovost byla zhruba 11,9 procenta. K zákonem vyžadovanému množství podpisů chybělo 325 osob," sdělila mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Někteří lidé se na archy podepsali dvakrát či dokonce třikrát. Jiní zase uvedli nečitelné nebo nepravdivé údaje, nemají bydliště v Olomouci nebo jsou nezletilí.

Na posouzení měl magistrát ze zákona patnáct dnů. Zákonnou lhůtu stihl na poslední chvíli.

„O tom, že se jedná o organizačně náročnou záležitost, svědčí fakt, že kontrolu provádělo osmnáct zaměstnanců magistrátu, a to i po pracovní době a během víkendů," uvedl tajemník magistrátu Jan Večeř.

Brnu vyškrtli třetinu

Věří, že úřad stihne doplněné podpisy zkontrolovat včas, aby se návrhem na referendum o nulové toleranci provozování loterijních a sázkových her mohli zabývat radní na svém pondělním jednání.

„Snad to úředníci stihnout propočítat, ale jak je vidět, jsou dost flexibilní. Chybí nám necelá stovka. Oproti Brnu, kde vyškrtali osm z jednadvaceti tisíc, jsme dopadli férově," zmínil Pavel Bednařík brněnskou petici o poloze železničního nádraží.

Po projednání radou by mohl návrh putovat na zastupitelstvo, které zasedá 15. září.

Zástupci iniciativy chtějí, aby se všelidové hlasování odehrálo společně s říjnovými komunálními volbami.