„Byl to hrozný šok. Když jsem chodila k doktorce, tak na každé prohlídce našla další plod," vzpomíná maminka Miloslava, jak se poprvé o trojčatech dozvěděla.

V první chvíli uvažovala i o potratu.

„Říkala jsem si, že v dnešní době mít pět dětí je strašně moc, doktorka mi ale řekla, ať si to rozmyslím. S manželem jsme nakonec usoudili, že to zvládneme," popisuje nelehkou situaci.

„Rozhodně bychom neměnili a jsme rádi, že je máme," zdůrazňuje.

Nadšený manžel s hebkou rukou

Miloslava JurečkováV rodině Miloslavy Jurečkové se trojčata zatím neobjevila, její babičce se narodila dvojčata, která ale umřela hned po porodu.

Zajímavostí je, že z pěti holek pochází i její maminka.

Z toho, že je doma jediný muž, si tatínek prý hlavu nedělá.

„Manžel je nadšený, vždycky si přál holčičky. Dělá si ale srandu, že i když má plný dům holek, má hebké ruce z prostředku na umývání nádobí," směje se.

„Když je tolik dětí, tak musí i ten manžel pomáhat, asi bych nezvládla být na všechno sama," vysvětluje.

Sponzor: firma na kojeneckou výživu

Děti se narodily zdravé v 39. týdnu těhotenství.

„Hodně se to hlídá, měly jsme nachystané inkubátory, ale rodila jsem skoro v termínu jako s jedním dítětem. Holky měly ideální váhy, takže jsme v podstatě mohly jít hned domů," vypráví.

Sama ale po porodu měla zdravotní problémy, kvůli kterým nemohla kojit.

Miloslava Jurečková ještě s trojčaty uvnitř

Mateřské mléko ale obvykle stejně třem dětem nestačí a musí se dokrmovat.

„Měla jsem štěstí v tom, že mě v nemocnici oslovili z firmy, která dělá kojeneckou výživu, a ten první rok mě sponzorovali. Stačilo nám to sice třeba jen na půl měsíce, ale i tak nám to ušetřilo spoustu peněz," uvažuje Miloslava Jurečková.

Mateřská jen na jedno dítě

Při péči o děti se finance ukázaly jako největší problém.

„Úplný šok pro nás byl, když nám na úřadě řekli, ať si vybereme jedno dítě, na které budu brát mateřskou," popisuje problémy s příspěvky na vícerčata.

Rodiče, kterým se narodí více dětí najednou, totiž mají právo na stejnou částku jako ti s jedním dítětem, i když výdaje jsou dvojnásobné nebo trojnásobné.

S manželem se musí hodně otáčet, aby zvládli dětem vše zaplatit.

Rodina Jurečkova

„Abychom dětem mohli dopřát nějaký standard, tak člověk musí hledat daleko víc práce. Co se týká financí, tak to je jediné velké negativum," říká matka pěti dětí, která si musela najít i druhou práci.

„Kdybychom neměli babičky, které mohou děti pohlídat, když jsme v práci, tak nevím, jak bychom to zvládali,"dodává.

Rok jsem spánek neznala

Péče o trojčata je náročná také časově.

„První tři měsíce mi hodně pomáhala moje maminka. Ze začátku se totiž opravdu nestíhá, vždy jedno z miminek v noci pláče. Doktorovi jsem říkala, že budu mít děti vychované a do šesti týdnů budou všechny pěkně spát, ale první rok jsem vůbec nevěděla, co je to spánek," popisuje náročné začátky Miloslava Jurečková.

Rodiny, kde se současně narodí tři a více dětí, mají ze zákona nárok na poskytnutí pečovatelské služby. Chůvu ale Miloslava Jurečková nechtěla.

„Přišlo mi to jako obrovský zásah do soukromí. Když by doma byl někdo cizí, nebyl by tam takový klid, nemohla bych si na chvíli třeba lehnout a odpočinout si," myslí si.

S dětmi jí od začátku pomáhala rodina.

„Večer to bylo vždy nádherné, slezla se celá rodina, přišel můj bratr a miminka. Koupala a převlékala jsem děti, ostatní je krmili a chovali, byla to v podstatě taková pásová výroba," směje se.

Trojčata Jurečkovy

Pásek pro rozlišení

Když se trojčata narodila, byla si na sebe velmi podobná.

„Říkala jsem si, že jsem hrozná matka, že je od sebe ani nerozeznám, dlouho jsem jim nechávala na ruce pásek z porodnice," vypráví jejich maminka.

Letos chodí holky do druhé třídy a nejen že každá vypadá jinak, každá má i jiné zájmy.

„Jsou to tři děti se třemi úplně rozdílnými povahami, jako kdyby se narodily třeba rok od sebe. Každá vyniká v něčem jiném, Michalka nádherně maluje, Lucka zase nádherně čte a Kamča je docela flegmatik, proto se s nimi musíme i učit odděleně. Chodit začaly taky každá jindy, učí se vlastně jedna od druhé," vysvětluje maminka.

Klidně ještě dvě děti

I když má každá jiné zájmy, jejich dopisy Ježíškovi se většinou moc neliší. Pokud si napíší o jinou hračku, tak si s ní nakonec stejně hrají všechny.

„Proto musí někdy Ježíšek napsat, že dárek je pro všechny, aby si nezáviděly," říká maminka.

Aby se nepraly o hračky, musely mít dřív všechny tři stejnou.

„Jak ale byly už trošku starší, vysvětlili jsme jim, že není potřeba, aby měly třikrát stejnou hračku, že si to můžou půjčit stejně jako ve školce," říká jejich matka.

Starat se o pět dětí je sice náročné, ale Miloslava Jurečková už si ani nedovede představit, že by měla jen jedno dítě.

„Je to krásné mít tolik dětí, na stáří se o nás snad aspoň jedno postará, ani bych se nebránila mít třeba ještě dvě. Chtěla bych i chlapečka, ale už bychom to asi finančně nezvládli," končí své povídání matka pěti dcer.

Autorka: Kateřina Přindišová