Přijely také zahraniční televizní štáby, aby informovaly, že na místo, které předtím vůbec neznaly, přijel papež Jan Pavel II.

Na letištní ploše na periferii Olomouce svatořečil blahoslavené Zdislavu z Lemberka a Jana Sarkandera.

Vrtulníkem do Neředína

Vrtulník s Janem Pavlem II. dosedl na letiště v Neředíně v sobotu 20. května 1995 po poledni.

Papež nato odjel do arcibiskupské rezidence v centru města, kde jej přivítali arcibiskup Jan Graubner, biskup Josef Hrdlička a představitelé města.

Už v sobotu přijely také desetitisíce poutníků nejen z Česka, Slovenska, Polska, ale i z jiných zemí.

Papež Jan Pavel II. v papamobilu projíždí v Olomoucí

Papež Jan Pavel II. přijíždí v papamobilu na setkání s mládeží na Svatém Kopečku. Foto: ČTK

Odpuštění za křivdy na nekatolících  

Na letišti vyrostla bezmála sto padesát metrů dlouhá tribuna se sakristií a oltářem ve tvaru otevřené náruče. Navrhl ji architekt Tomáš Černoušek.

Letiště bylo rozděleno na sektory pro pět set až osm set lidí.

Postaveno bylo několik polních kaplí a provizorních sakristií.

Při nedělní kanonizaci Jana Sarkandera a Zdislavy z Lemberka se na prostranství shromáždilo přes dvě stě tisíc lidí.

Papež tehdy také poprosil jménem všech katolíků za odpuštění křivd spáchaných na nekatolících v pohnutých dějinách českého národa.

Podle něj katolická církev odpouští všechno zlé, co „vytrpěly zase její děti".

Zima, bláto a déšť

V neděli 21. května 1995 bylo v Olomouci chladno, foukal vítr a pršelo.  Letištní plocha v Olomouci byla podmáčena a bahno klouzalo pod nohama.

Poutníci i přes takovou nepřízeň počasí společně prožívali hluboký duchovní zážitek. Když Jan Pavel II. vstoupil na tribunu, kolem sto tisíc párů rukou spustilo mohutný potlesk.

Zanedlouho se mračna roztrhala a vykouklo slunce. Během mše svaté zazněly české i polské velikonoční a eucharistické písně.

Ani všudypřítomné bláto neodradilo ortodoxní věřící, aby během obřadů poklekli. Při svatém přijímání podávalo hostie bezmála tisíc kněží. (Foto: ČTK)
Bohoslužba na letišti v Olomouci - Neředíně. Papežskou návštěvu v květnu 1995 doprovázelo nevlídné počasí - chladno a déšť 
Bohoslužba na letišti v Olomouci - Neředíně. Papežskou návštěvu v květnu 1995 doprovázelo nevlídné počasí - chladno a déšť 

Papežův smích na Sv. Kopečku

Věřící, ale i samotný Jan Pavel II. nejvíce vzpomínali na setkání s mládeží na Svatém Kopečku.

„Papež Jan Pavel II. vystupoval na Svatém Kopečku tak nádherným způsobem, kterým zaujal všechny," vzpomínala několikrát od papežské návštěvy Zora Krejčí z Matice svatokopecké.

„Naprosto bezprostředně reagoval na připravené pantomimické představení. Srdečně se smál. Nezapomenutelná byla odezva papeže na zvolání: „Otče, Svatý Kopeček plný je tvých oveček!" Kdo to zažil, bude vzpomínat celý život," dodala.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner a papež Jan Pavel II. na setkání s mládeží na Svatém Kopečku

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner a papež Jan Pavel II. na setkání s mládeží na Svatém Kopečku. Autor: ČTK

Návštěvu zaplatily sbírky věřících

Náklady spojené s návštěvou papeže a kanonizací byly odhadovány na dvacet milionů korun.

Církev a město se na papežskou návštěvu a davy poutníků připravovaly měsíce.

Provizorně byly zpevněny některé komunikace, město posílilo hromadnou dopravu, dopravní značení, uklízelo se a instalovala se mobilní hygienická zařízení.

Většinu nákladů spojenou s návštěvou Svatého otce zaplatili samotní věřící formou sbírek. Přispělo také město, a to více než pěti miliony korun.

Na papežskou návštěvu se přichystali i podnikatelé.

Olomoucký pivovar dokonce přišel s půl milionem lahví nového piva značky Poutník, které ozdobila etiketa se Svatým Kopečkem.

Fotografie, která obletěla svět
Slavná fotka, která obletěla svět. Papež Jan Pavel II. se baví při tanečním vystoupení na setkání s mládeží na Svatém Kopečku

Autor: ČTK / Vladislav Galgonek

Odvážná fotografie Jana Pavla II., kterou pořídil na setkání Svatého otce s mládeží na Svatém Kopečku dlouholetý fotoreportér České tiskové kanceláře Vladislav Galgonek, obletěla svět.

Známý záběr na smějícího se papeže a odhalená ženská lýtka vyvolal kromě slov uznání od profesionálních fotografů polemiku nad tím, zda není příliš, prezentovat hlavu katolické církve takovým způsobem.

„Ano, vedle obdivných reakcí vzbudila i kritiku v tomto směru," vzpomínal olomoucký fotograf na snímek, za který v roce 1995 získal třetí místo v soutěži Czech Press Photo.

Atmosféru a moment, který zvěčnil, si fotograf přesně pamatuje.

„Na setkání s mládeží na Svatém Kopečku Jan Pavel II. zrovna sledoval vystoupení tanečního souboru. Líbilo se mu, bavil se a srdečně se zasmál," popisoval od události již několikrát výjimečné chvíle, které zaznamenával objektivem.

Záběr podle Vladislava Galgonka dokonce inspiroval další fotoreportéry.

„Podobně byl zobrazen kardinál Dominik Duka. Fotografie se stala inspirací," sdělil Vladislav Galgonek ke snímku, který tehdy přebíraly zahraniční agentury.

Podruhé v zemi, poprvé v Olomouci

V květnu 1995 přijel Jan Pavel II. do České republiky už podruhé, poprvé tomu bylo v roce 1990.

Cestě do Olomouce v roce 1995 předcházela bohoslužba na Strahovském stadionu v Praze a setkání s prezidentem Václavem Havlem na Hradě.

Z Moravy poté Jan Pavel II. odcestoval do polského Skoczówa, rodiště Jana Sarkandera odtud se vrátil zpět do Vatikánu.

Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, se narodil 18. května 1920 v polských Wadowicích, v čele katolické církve stál od roku 1978 až do své smrti v roce 2005.

Jan Pavel II. navštívil před 25 lety Olomouc. Papeže a jeho cestu do Olomouce připomene výstava v katedrále sv. Václava.
Výročí svatého papeže Jana Pavla II. připomene výstava v katedrále

Pozn.: Text s obrazovým doprovodem vznikl v roce 2015 u příležitosti dvacátého výročí návštěvy papeže Jana Pavla II. v Olomouci