Aby zajistil, že všechno proběhne v pořádku, strávil dokonce noc u vody.

„Noc před výlovem jsem u rybníka musel přespat, potíže nízká hladina vody lákala některé nenechavé spoluobčany k tomu, aby si ryby v noci vylovili a ukradli," objasnil.

O jeho zápalu pro rybaření svědčí i to, že tento koníček zprostředkovává i jiným.

„Před čtyřmi lety jsme si s kolegy tento rybník pronajali a chtěli jsme zde rybářům zprostředkovat potěšení z lovu ryb. Zvolili jsme metodu „chyť a pusť" a většina ryb se vracela zpět do vody. Lidé však měli představu, že si za málo peněz odnesou hodně ryb, takže jsme od toho upustili", řekl.

Po sobotním výlovu se už ryby do vody vracet nebudou.

„Rybník po nás převezme nový nájemce s tím, že lidé si zaplatí určitý obnos, odnesou si kapra a budou spokojení," uvedl.

Podobným způsobem probíhala i sobotní akce, kterou si užili jak návštěvníci, tak i rybáři. Pro všechny byly připraveny různé rybí speciality, v tombole se soutěžilo o kapry a ti, kteří nevyhráli si mohli zakoupit amura, lína, candáta či štiku.

SOUVISEJÍCÍ: OBRAZEM: Výlov rybníka v Drahanovicích

Strávit chladnou noc u vody bylo jednou z mnoha povinností, které bylo třeba před drahanovickým výlovem splnit.

„Rybník vypouštíme už 9 dní, protože hladina musí klesat podle manipulačního řádu asi o 20 centimetrů za den. Zdejší hloubka je asi dva metry a vodu bylo těžké vyčerpat. Zůstalo tady hodně bahna, proto nám museli pomáhat i zdejší dobrovolní hasiči", prozradil František Brázdil. Ihned po výlovu byla otevřená stavidla a rybník se začal znovu napouštět.

Autorka: Kristýna Kovaříková