Hrad Šternberk

Na hradě Šternberk na Olomoucku chystají akci věnovanou především malým návštěvníkům už začátkem nadcházejícího nového měsíce. V neděli 6. října hrad nabídne speciální prohlídky pro děti s názvem Technika je všude kolem nás.

„Jsou to prohlídky věnované jen dětem, rodiče jsou jako doprovod. Podívají se na předměty, které bývají často opomíjeny. Společně s lektorem si popovídají o hygieně hradních pánů či třeba o osvětlení hradu," vysvětlila kastelánka šternberské památky Helena Gottwaldová.

V sobotu 19. října pak následuje oblíbená akce nazvaná Podzimní mlsání na hradě Šternberk, kde návštěvníci mohou ochutnat sladké i slané pochutiny, guláš nebo speciální pivo a víno. S koncem listopadu pak ve Šternberku začíná poslední část celoročního programu. „Budeme už vánočně vyzdobení. Na 7. prosince bude nachystaný dětský jarmark, otevřeno bude každý víkend a 25. prosince nabídneme podvečerní procházku, otevřeno bude i v poslední den v roce," dodala šternberská kastelánka.

Helfštýn

Na Helfštýně na Přerovsku mají po celý říjen otevřeno denně kromě pondělí. Návštěvníci mohou s průvodci navštívit tři stálé expozice i celosezónní výstavu věnovanou chladným zbraním.

„Čekají nás dvě speciální noční prohlídky. První se uskuteční tuto sobotu, ve spolupráci s přerovskou firmou Meopta budeme mít zapůjčené přístroje nočního vidění, návštěvníci si tak mohou vyzkoušet, jak se s nimi pracuje. Každou prohlídku zpestří vystoupení historického šermu, chybět nebudou ani ohnivé efekty," navnadil kastelán hradu Jan Lauro.

Poznamenal, že druhá prohlídka 5. října bude věnovaná především dětem. „Rádi bychom oslovili celé rodiny, proto jsme se zapojili do projektu Celé Česko čte dětem. Chceme zatopit v ateliéru v kamnech, uvařit rodičům kávu a dětem čaj a společně si po skončení po obchůzce hradu něco přečíst," pokračoval. S koncem turistické sezóny se bude helfštýnská památka pomalu uklízet a zazimovávat. Zavřeno ale ještě nebude. „Je to ideální doba pro všechny, kteří nemají rádi tlačenice a rádi si památku vychutnávají obnaženou od všeho, co do ní nepatří. Proto jsme se už po několikáté rozhodli nechat otevřené i listopadové víkendy. Je to bez původců a expozic," upozornil ještě kastelán.

Bouzov

Také na filmaři oblíbeném hradě Bouzově na Olomoucku chystají kostýmované prohlídky. Ty první jsou nachystané už na tento víkend, koncem října budou další. „Máme novinku, soutěž o nejhezčí perníkový hrad. Na adventních prohlídkách budou výrobky vystavené a o Vánocích vyhlásíme vítěze. Chybět nebude ani Mikulášská nadílka," vysvětlila kastelánka Zuzana Šulcová a doplnila, že na vánoce bude na hradě opět živý Betlém, letos pojatý trochu jinak. Jako vánoční hra.

Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem

Rušno bude na svátek svatého Václava v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. V sobotu 28. září si tady totiž připomínají rok od otevření depozitáře.

„Budeme začínat oslavou svatého Václava a celé muzeum bude otevřené. V hlavním sále je k vidění největší smuteční kočár, zlatá Karosa a do ní budeme zapřáhat šestispřeží zlatých postrojů na maketách koní. Přichystaná bude i výstava fotografií z restaurování obrovského kočáru a jiné zajímavosti," uvedl ředitel muzea Václav Obr. Vrchol bude v 17 hodin odpoledne, kdy přijde svatý Václav s doprovodem. Příchozí se mohou těšit také na sopranistku Karolínu Žmolíkovou.

„Po koncertě bude možné se kočárem projet. V úterý 1. října pak lidé mohou přijít na koncert Václava Hudečka. Do konce roku budeme mít i adventní koncerty a 23.a 24. listopadu tady budeme mít jednu z největší akcí letošní sezóny. Na Moravském poli, Pod palbou děl, což je to setkání dělostřelců napoleonské doby," doplnil Obr.

Návštěvnost?

Co se návštěvnických čísel týče, správci památek říkají, že loni bylo lépe. Počasí jim letos příliš nepřálo.

„Letošní sezóna je hodně slabá a hodně postižená špatným jarním i letním počasím, od začátku sezóny do června, nám nevyšla žádná akce. Nebudeme v číslech, která bychom si představovali," konstatoval kastelán Jan Lauro.

„Jsme na tom, jako asi na většině památek, měli jsme o něco méně návštěvníků a proto přidáváme i advetní prohlídky. Lidé si je už teď rezervují, je o ně zájem. Nevzdáváme se, myslím si, že se k nám návštěvníci ještě vrátí," dodala bouzovská správkyně hradu Zuzana Šulcová.

Výběr z programů památek v Olomouckém kraji

Hrad Šternberk

6. října – Speciální prohlídky pro děti – Technika je všude je kolem nás

27. října – Hrbáč – představení divadla Exulis

9. listopadu – Snow film fest 2013 – festival outdoorových filmů

Zámek Náměšť na Hané

26. října – Tajemný zámek – letos na téma Cantervillské strašidlo, příběh podle Oscara Wilde

Hrad Bouzov

27. až 29. září Duchové a strašidla – večerní kostýmované prohlídky hradu v čase, který patří čarodějnicím, upírům, čertům a jiným nadpřirozeným bytostem

30. listopadu až 27. prosince – Soutěž o nejhezčí Perníkový hrad

Hrad Helfštýn

28. září a 5. října – Noční prohlídka hradu

Muzeum Kočárů Čechy pod Kosířem

28. září: oslava sv. Václava

1. října: koncert Václava Hudečka

23. a 24. listopadu: Na Moravském poli, Pod palbou děl (1805)

Zámek Skalička

23. a 30 listopadu – Jan Hedrich „ZÁMECKÉ VINOBRANÍ VII" – řízená ochutnávka vín

Muzeum Mohelnice

Až do 6. října – výstava Každá mince má dvě strany – Návštěvníci si mohou prohlédnout nejstarší mince od denárů, pražských grošů, přes krejcary, zlatníky až po koruny.