Úředníci domy kontrolovali od října loňského roku až do letošního února.

Prohlídky vyvolala loňská tragédie, kdy v ulici 8. května spadl na procházející chodkyni kus zdi a na místě ji usmrtil.

Úředníci začali s kontrolou domů v městské památkové rezervaci bezprostředně po nehodě. Chtěli si být jistí, že se nebude nic podobného opakovat.

Nemovitosti však mohli prohlížet jen z veřejně přístupných míst.

„Kontrolovali jsme především uliční části domů. Zaměřili jsme se na to, zda nevykazují statické poruchy. Posuzovali jsme i stav fasád. Prohlídek se účastnili vlastníci objektů, někdy byl přizvaný i statik. Popřípadě jsme od majitelů dostali už vyhotovenou zprávu od statika. Na některé posudky ještě čekáme a výsledky průběžně vyhodnocujeme,“ popsala Eva Hyravá, vedoucí stavebního odboru magistrátu města.

Odborníci postupně prošli celé centrum a prohlédli šestačtyřicet předem vytipovaných nemovitostí v okolí Dolního, Horního i Žerotínova náměstí. Podívali se i na třídu Svobody či do lokality kolem tržnice.

Zdevastované fasády i rozpadající se schody

Zjistili, že všechny budovy mají větší či menší poruchy či závady. Ve špatném stavu je například dům na třídě 1. máje 18, v Denisově ulici 3 nebo ve Ztracené.

„Nejčastější závadou byl špatný technický stav fasád v různém stupni devastace. Chyběly také části korunních říms, našli jsme drobné trhliny ve fasádě. Některé objekty byly celkově zdevastované, některé měly uvolněné střešní tašky, někde chybělo zdivo nebo se rozpadaly schody,“ popsala Hyravá.

Někteří majitelé nemovitostí zareagovali velmi rychle a závady odstranili. S jinými se stavební úřad domluvil na termínu, do něhož musí nedostatek napravit.

„Některé práce jsou však závislé až na celkové rekonstrukci domu. Objekty, u kterých jsme závady našli a s majiteli jsme se domluvili na opravě, znovu zkontrolujeme,“ uvedla Hyravá.

Úředníci se zaměřili také na kulturní památky a společně s památkáři budou ještě jednat s osmnácti vlastníky. Budou muset vysvětlit, proč nejsou objekty v dobrém technickém stavu.

„Plánujeme jednat ještě i se zbylými majiteli nemovitých kulturních památek. Zatím s námi vlastníci objektů spolupracují, reagují na naše výzvy a většinou přistupují k našim požadavkům aktivně,“ doplnila Hyravá.

Otřesy z tramvají budovy neohrožují, říká měření

Kromě kontrol nemovitostí si radnice objednala kvůli tragédii seismické měření v ulici 8. května, které mělo prokázat, že statiku budov neohrožují otřesy z projíždějících tramvají.

Odborníci potvrdili, že chvění je v zákonem stanovené normě.

Výsledky průzkumu však nebyly zcela v souladu se znaleckým posudkem určeným pro policejní vyšetřování tragédie, které vypracoval statik Jaromír Vrba.

Odborník totiž určil jako jednu z příčin zřícení zdi i otřesy z tramvajového provozu.

„Měl jsem k dispozici jiné měření. Výsledky se ale nekříží. Tramvajový provoz nebyl hlavní příčinou pádu stavebního materiálu, nebyl dominantní. Stále si však stojím za tím, že chvění způsobené dopravou statiku budov ovlivňuje. Zejména těch už narušených,“ podotkl před časem Vrba.

Nehodu vyšetřuje policie, které uzavření případu zabere několik měsíců.

SOUVISEJÍCÍ:

Otřesy tramvají budovy neničí, tvrdí měření. Oprava ulice se odkládá

Za pád zdi můžou i tramvaje, říká posudek statika